2016. február 18., csütörtök

Töltött káposzta

Gyerekkorom óta az egyik kedvencem a töltött káposzta. Igaz, manapság ritkán eszem, mert a kis családunkból csak én szeretem. Sem a férjem, sem a kislányom nem igazán hajlandó osztozni az örömömben, amikor nagy ritkán megfőzöm. 🙂
Száz évvel ezelőtt, amikor még otthon laktam, nagymamám és anyukám gyakran készítettek töltött káposztát, mindkettőjüké valami isteni volt. Igyekszem én is olyan finomat készíteni mint ők, de ahhoz még egyszer kéne születnem. 🙂 Ez már csak így megy amikor az ember lánya az ősöket próbálja utánozni. 🙂
Azért az enyém is jól szokott sikerülni, bár nekem nehezebb a dolgom, mert itt Németországban teljesen más minőségűek az alapanyagok. A hús nem elég szaftos, hanem inkább vizes, savanyú káposztafejet pedig szinte képtelenség kapni. Most kivételesen sikerült beszereznem mindkettőt az orosz boltban, így megvolt az öröm. Teljesen más lett így a töltött káposztám, mint a német alapanyagokból, mert minden olyan volt, mint otthon. Végre szaftos, ízletes lett a gombóc, a savanyú káposzta pedig tényleg savanyú. Friss kenyérrel és egy kis tejföllel valami isteni volt. 🙂

Töltött káposzta

Hozzávalók:

A káposztához:
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 ek sertészsír
  • 1 ek pirospaprika
  • 1300 g savanyú káposztafej
  • 200 g füstölt kolbász
  • 300 g lecsó kolbász
  • 300 g füstölt császár
  • 1 db füstölt ételízesítő kocka
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk só
  • ½ mk bors

A töltelékhez:
  • 500 g darált hús
  • ½ mk bors
  • 1 tk só
  • 100 g rizs
  • 1 tk majoránna
  • 1 tk pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás

A rántáshoz:
  • 2 ek sertészsír
  • 1 ek liszt

Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát elkezdjük dinsztelni a zsíron.


A töltelékhez alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat.


Amikor a hagyma megpuhult, lehúzzuk a tűzről, majd megszórjuk pirospaprikával és felöntjük egy kevés vízzel.


A savanyú káposztáról lefejtünk 10 nagyobb levelet, a maradékot vékony csíkokra szeleteljük.
A tölteléket a káposztalevelekbe töltjük, a kolbászokat és a császárhúst tetszőleges darabokra vágjuk.


Rátesszük a hagymás alapra a csíkokra vágott káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és rámorzsoljuk a füstölt kockát. Alaposan összekeverjük, majd elkezdjük főzni, hogy kissé összeessen.


A lábasból kivesszük a szeletelt káposzta felét, majd a maradékra helyezzük a töltéseket. Mellé tesszük a kolbászokat és a császárhúst, majd a tetejére tesszük az előzőleg kiszedett káposztát. 




Felöntjük vízzel, hogy ellepje, majd közepesnél alacsonyabb lángon 1,5-2 órát főzzük.


A főzés végén rántást készítünk, majd a káposztára öntjük. Nem szabad belekeverni, inkább próbáljuk rázogatni az edényt.



Friss kenyérrel, tejföllel tálalhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése