Gyerekkorom
óta az egyik kedvencem a töltött káposzta. Igaz, manapság ritkán
eszem, mert a kis családunkból csak én szeretem. Sem a férjem,
sem a kislányom nem igazán hajlandó osztozni az örömömben,
amikor nagy ritkán megfőzöm. 🙂
Száz
évvel ezelőtt, amikor még otthon laktam, nagymamám és anyukám
gyakran készítettek töltött káposztát, mindkettőjüké valami
isteni volt. Igyekszem én is olyan finomat készíteni mint ők, de
ahhoz még egyszer kéne születnem. 🙂 Ez már csak így megy amikor
az ember lánya az ősöket próbálja utánozni. 🙂
Azért
az enyém is jól szokott sikerülni, bár nekem nehezebb a dolgom,
mert itt Németországban teljesen más minőségűek az alapanyagok.
A hús nem elég szaftos, hanem inkább vizes, savanyú káposztafejet
pedig szinte képtelenség kapni. Most kivételesen sikerült
beszereznem mindkettőt az orosz boltban, így megvolt az öröm.
Teljesen más lett így a töltött káposztám, mint a német
alapanyagokból, mert minden olyan volt, mint otthon. Végre szaftos,
ízletes lett a gombóc, a savanyú káposzta pedig tényleg savanyú.
Friss kenyérrel és egy kis tejföllel valami isteni volt. 🙂
Töltött káposzta |
Hozzávalók:
A
káposztához:
- 1 nagy vöröshagyma
- 2 ek sertészsír
- 1 ek pirospaprika
- 1300 g savanyú káposztafej
- 200 g füstölt kolbász
- 300 g lecsó kolbász
- 300 g füstölt császár
- 1 db füstölt ételízesítő kocka
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk só
- ½ mk bors
A
töltelékhez:
- 500 g darált hús
- ½ mk bors
- 1 tk só
- 100 g rizs
- 1 tk majoránna
- 1 tk pirospaprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
A
rántáshoz:
- 2 ek sertészsír
- 1 ek liszt
Elkészítés:
Az
apróra vágott vöröshagymát elkezdjük dinsztelni a zsíron.
A
töltelékhez alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat.
Amikor
a hagyma megpuhult, lehúzzuk a tűzről, majd megszórjuk
pirospaprikával és felöntjük egy kevés vízzel.
A savanyú káposztáról lefejtünk 10 nagyobb levelet, a maradékot vékony csíkokra szeleteljük.
A
tölteléket a káposztalevelekbe töltjük, a kolbászokat és a
császárhúst tetszőleges darabokra vágjuk.
Rátesszük a hagymás alapra a csíkokra vágott káposztát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és rámorzsoljuk a füstölt kockát. Alaposan összekeverjük, majd elkezdjük főzni, hogy kissé összeessen.
A
lábasból kivesszük a szeletelt káposzta felét, majd a maradékra
helyezzük a töltéseket. Mellé tesszük a kolbászokat és a
császárhúst, majd a tetejére tesszük az előzőleg kiszedett
káposztát.
Felöntjük vízzel, hogy ellepje, majd közepesnél
alacsonyabb lángon 1,5-2 órát főzzük.
A
főzés végén rántást készítünk, majd a káposztára öntjük.
Nem szabad belekeverni, inkább próbáljuk rázogatni az edényt.
Friss
kenyérrel, tejföllel tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése