2016. február 7., vasárnap

Rákóczi túrós

Megint sikerült igazi túróhoz jutnom, mert végre elmentünk mi is abba a bizonyos orosz boltba, ahol mindenféle finomságot árulnak. Igazi kánaán a magyarnak! 🙂 

Rögtön be is vásároltam, mint aki a világ végére készül. 🙂 Aztán pár napig kerülgettem a hűtőben a túrót, amikor is az én drága férjem nekem szegezte a kérdést, hogy ugyan mikor lesz már belőle valami produkció, mert már igencsak rá van indulva.
Szinte biztos voltam benne, hogy már van valami ötlete, és nem is tévedtem. 🙂

Amikor még szegény nagymamám köztünk volt, mindig Rákóczi túróssal várt minket, mikor hazalátogattunk.
Általában ez úgy ment, hogy beléptünk az ajtón, ledobáltuk a cuccainkat, mindenkit megpuszilgattunk, majd a párommal bevertünk egy egész tepsi sütit. 

A Mami receptje sajnos elkallódott, hiába keressük azóta is, így olyat nem tudok sütni. Viszont ez a recept is nagyon jó, bár ebből nem eszünk meg egyszerre egy egész tepsivel. 🙂


Rákóczi túrós
Hozzávalók:

A tésztához:
  • 190 g liszt
  • 90 g vaj
  • 45 g kristálycukor
  • 1,5 ek tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 0,5 mk só
  • 0,5 mk szódabikarbóna
  • fél citrom reszelt héja

A tepsi kikenéséhez:
  • 1 púpozott ek vaj

A tésztára:
  • 4 ek baracklekvár

A töltelékhez:
  • 500 g túró
  • 3 tojássárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 ek tejföl
  • 4 ek búzadara
  • fél citrom reszelt héja
  • 3 tojásfehérje
  • 100 g mazsola ( Ez nekem most kimaradt, mert a sütés kellős közepén vettem észre, hogy nincs itthon egy szem sem. Pech, majd máskor. 🙂)

A tojáshabhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 120 g porcukor

A tetejére:
  • 2 ek baracklekvár

A tepsi mérete: 28 x 19 x 7 cm

Elkészítés:

A tésztához való alapanyagokat összegyúrjuk, majd a hűtőbe tesszük pihenni.



A töltelékhez a túrót áttörjük egy villával. 
Egy külön tálban, egy robotgép segítségével kikeverjük a tojássárgáját a kétféle cukorral, majd hozzáadjuk a túrót, a tejfölt és a mazsolát (ha van). 
Belekeverjük a búzadarát, belereszeljük a citromot. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan azt is a töltelékhez keverjük.




A tepsit kikenjük vajjal, majd egyenletesen belenyomkodjuk a tésztát és villával megszurkáljuk.
190 C fokos sütőben 12 perc alatt elősütjük.



Ezután a lekvárt és a túrókrémet egyenletesen rákenjük a tésztára, majd tovább sütjük 25 percig.




A tojásfehérjét félig felverjük, majd a porcukrot apránként hozzáadva kemény habbá verjük.


Csillagcsöves habzsákba töltjük, és a túrót berácsozzuk vele. Nekem bőven maradt a habból, mert mi nem szeretjük, ha sok van a sütin. Készíthető úgy is, hogy a habot elsimítjuk a túró tetején. Ebben az esetben viszont kell az összes fehérjehab.


20 percre visszatesszük a 190 C fokos sütőbe. Ezután visszavesszük a sütőt 100 C fokra, és még 20-25 percig szárítjuk a habot a süti tetején. Akkor jó, ha a hab szép aranybarna és kiszárad.



Még melegen baracklekvárt teszünk a rácsok közé, majd teljesen kihűlve tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése