2015. augusztus 11., kedd

Garnélás-kagylós spagetti

Legutóbbi nyaralásunk alkalmával sokszor ettünk tengeri herkentyűket, ezt a receptet is onnan lestem, imádtuk. Az én esetemben nem volt ez mindig így. 
Kb. 15 évvel ezelőtt, szintén egy nyaraláson elmentünk anyukámékkal egy spanyol estre, ahol isteni paellát adtak vacsorára. Ott készítette egy hatalmas, kb. másfél méter átmérőjű serpenyőben egy szakács. Volt abban minden, csirke, rák, kagyló, tintahal, meg ami szem szájnak ingere. Be is laktunk belőle, ahogy azt kell, de olyan beteg lettem tőle, hogy azt hittem szörnyet halok.
Na, innentől több, mint 10 évig nem ettem meg semmilyen tengeri herkentyűt, még a szagától is rosszul voltam.
Aztán pár éve csoda történt, méghozzá kettő is. Az egyik az volt, hogy várandós lettem a kislányommal, a másik pedig az, hogy megkívántam a rákot. Olyan roham tört rám kétszer is a terhességem elején, hogy szegény férjem nem tudta merre szaladjon rákért.
Azóta néha készítek egy-egy ételt a tenger gyümölcseivel, de nem viszem túlzásba, mert elég borsos az ára. Ma szerencsém volt, mert nálunk most a Lidl-ben görög hét van, és egész jó áron volt a kagyló és a rák. Igaz fagyasztott, de engem ez egyáltalán nem zavar, ugyanolyan finom, mint a friss.
Neki is ugrottam az ebéd elkészítésének, fél óra alatt meg is voltam vele.
 
Garnélás-kagylós spagetti
Hozzávalók:

  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. olíva olaj
  • 3 ek. paradicsom püré
  • 10 szem koktél paradicsom
  • 250 g garnéla rák
  • 250 g kagyló hús
  • só, bors, oregánó, cukor
  • 3 tk. petrezselyem
  • 2 ek reszelt parmezán
  • 250 g spagetti

Elkészítés:

Sós vízben megfőzzük a spagettit. A főző vízből elteszünk kb. másfél dl-t.
A fokhagymát apró kockára vágjuk, és közepes lángon, az olíva olajon megpirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz.


Hozzáadjuk a paradicsom pürét, sózzuk, borsozzuk, teszünk bele oregánót és egy kevés cukrot. Öntünk rá 1 dl-t a tészta főzővizéből, majd pár percig forraljuk.


Beletesszük a rákot, a kagylót és a félbe vágott koktél paradicsomot, majd kb. 10 perc alatt puhára főzzük.



Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel és a reszelt parmezánnal.



Összeforgatjuk a spagettivel, majd azonnal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése