Kicsit összegyűlt a hűtőben a szalámi, gondoltam kitalálok valami megoldást az eltüntetésére. Így jött az ötlet, hogy ez a finomság legyen belőle.
Amúgy is imádom a kelt tésztás, sós dolgokat, de ez a mai nagyon ízlett. Kívül finom, ropogós, belül pihe-puha, és a szalámi finom pikáns ízt ad neki. Igaz, hogy eléggé ütős a gyomornak, de nem is kell egyszerre megenni az egészet. 🙂
A szalámi picit csípős volt, úgyhogy én készítettem párizsival töltött virágokat is a kiskorúnak, nehogy nehezményezze, hogy rá nem gondolok. 🙂
Igazából azzal tölthetjük, amivel csak akarjuk. Annyira kell csak odafigyelni, ha virág formát szeretnénk, hogy a töltelék egyik oldala körívű legyen. Ezen felül aztán tényleg csak a fantáziánk szab határt. 🙂
Szalámis kelt virág |
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 1 csomag por élesztő
- 3 dl tej
- 1,5 ek. cukor
- 1 tk. só
- 80 szelet szalámi (nekem picit vastagabb volt, mert én szeleteltem)
- 150 g reszelt sajt
- 3 ek. vaj
1 dl langyos tejben, 1
tk. cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót,
a cukrot, a felfuttatott élesztőt és 2 dl langyos tejet. Dagasztó géppel
alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen fél órát kelesztjük.
A megkelt tésztát 4-5 mm
vastagra nyújtjuk, vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, majd eloszlatjuk rajta
a reszelt sajtot.
Kb. 5 cm vastag csíkokat
vágunk belőle, majd ráfektetjük a szalámi szeleteket úgy, hogy az 1/3 része lelógjon
a tészta széléről. Ezért lesz olyan a csigánk, mintha egy szép virág lenne. :)
Feltekerjük a csíkokat, a
végét óvatosan behajthatjuk a csiga alá (nem fontos). Egy csigára kb. 5 -6
szelet szalámit számolhatunk.
Aki szeretné, még a
tetejét is meghintheti egy kis reszelt sajttal, de nem szükséges. Én csak azt
szórtam rá a végén, ami lepotyogott a feltekerés közben.
Sütőpapírral bélelt,
enyhén olajozott tepsibe helyezzük a virágokat, majd még fél órát kelesztjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése