2015. június 10., szerda

Szalámis kelt virág

Kicsit összegyűlt a hűtőben a szalámi, gondoltam kitalálok valami megoldást az eltüntetésére. Így jött az ötlet, hogy ez a finomság legyen belőle. 

Amúgy is imádom a kelt tésztás, sós dolgokat, de ez a mai nagyon ízlett. Kívül finom, ropogós, belül pihe-puha, és a szalámi finom pikáns ízt ad neki. Igaz, hogy eléggé ütős a gyomornak, de nem is kell egyszerre megenni az egészet. 🙂

A szalámi picit csípős volt, úgyhogy én készítettem párizsival töltött virágokat is a kiskorúnak, nehogy nehezményezze, hogy rá nem gondolok. 🙂

Igazából azzal tölthetjük, amivel csak akarjuk. Annyira kell csak odafigyelni, ha virág formát szeretnénk, hogy a töltelék egyik oldala körívű legyen. Ezen felül aztán tényleg csak a fantáziánk szab határt. 🙂


Szalámis kelt virág

Hozzávalók:
  • 500 g liszt
  • 1 csomag por élesztő
  • 3 dl tej
  • 1,5 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 80 szelet szalámi (nekem picit vastagabb volt, mert én szeleteltem)
  • 150 g reszelt sajt
  • 3 ek. vaj
Elkészítés:

1 dl langyos tejben, 1 tk. cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt és 2 dl langyos tejet. Dagasztó géppel alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen fél órát kelesztjük.
A megkelt tésztát 4-5 mm vastagra nyújtjuk, vékonyan megkenjük olvasztott vajjal, majd eloszlatjuk rajta a reszelt sajtot.


Kb. 5 cm vastag csíkokat vágunk belőle, majd ráfektetjük a szalámi szeleteket úgy, hogy az 1/3 része lelógjon a tészta széléről. Ezért lesz olyan a csigánk, mintha egy szép virág lenne. :)
Feltekerjük a csíkokat, a végét óvatosan behajthatjuk a csiga alá (nem fontos). Egy csigára kb. 5 -6 szelet szalámit számolhatunk.


Aki szeretné, még a tetejét is meghintheti egy kis reszelt sajttal, de nem szükséges. Én csak azt szórtam rá a végén, ami lepotyogott a feltekerés közben.
Sütőpapírral bélelt, enyhén olajozott tepsibe helyezzük a virágokat, majd még fél órát kelesztjük.


Előmelegített 175-180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése