Emlékszem, amikor az
általános iskolában gyümölcs leves volt ebédre, mindig forrón tették elénk.
Őszintén szólva a víz vert tőle. Aztán később, amikor a munkahelyemen is
részese lehettem a gyermek étkeztetés gyönyöreinek, szintén melegen adták.
Szerintem ez a gyümölcs leves meggyalázása, de ezzel nincs mit tenni. :)
Ma már vagyok abban a
szerencsés helyzetben, hogy minden nap én dönthetem el, mi és milyen formában
kerül az asztalra. Így büszkén mondhatom, hogy a forró gyümölcs leves nem
szerepel a repertoáromban. :) Viszont hidegen nagyon szeretjük bármilyen
gyümölcsből és elég gyakran el is készítem. Ez az alma leves is gyakori vendég
nálunk, főleg amikor a nagy nyári melegben nem esik jól semmi meleg étel.
Hozzávalók:
- 4 nagy szem alma
- 10 szem szegfűszeg
- fahéj
- cukor
- citromlé
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- 2 dl tej
Elkészítés:
Megpucoljuk az almát, falatnyi
darabokra vágjuk, majd egy fazékba tesszük. Felöntjük kb. 8 dl vízzel,
beletesszük a szegfűszeget, ízlés szerint cukrot (nálam ez 6 ek. barna cukor
volt), fahéjat (nálam 3 csipet) és
elkezdjük forralni.
Amikor megpuhult az alma,
lehúzzuk az edényt a tűzről. Hideg tejben elkeverjük a pudingport, majd az
almához adjuk. Folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön felforraljuk.
Levesszük a tűzről és ízlés szerint citromlevet adunk hozzá (én egy közepes
citrom felét facsartam bele).
Alaposan lehűtjük, majd
hűtőben tároljuk a fogyasztásig. Persze aki szereti, melegen is fogyaszthatja. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése