Nagyon régóta keresem már az igazi görög pita
receptjét, mert a "magyar" változatért nem vagyok oda. Az internet
tele van ilyen receptekkel, de Görögországban soha az életbe nem tesznek ilyet
az ember elé. Az igazi görög gyros nem zsebes, hanem fel van tekerve, meg van
töltve hússal, némi zöldséggel és sült krumplival. Valami isteni!
Ezeket a finom ízeket szerettem volna az
otthonunkba is elhozni, de bevallom nem volt egyszerű a dolgom, mert a neten
kevés ilyen recept van. Mindenki a zsebes pitát süti. Így történt hát, hogy mindenféle
külföldi oldalon sikerült egy pár receptet találni, és abból összegyúrni egy
nekem tetszőt. Nagy örömömre olyan lett az íze, amilyennek szerettem volna.
Ha valaki szeretné, a megmaradt pitákat le tudja
fagyasztani, csak azokat halványabbra kell sütni, hogy az újrasütésnél nehogy
megégjen. Fagyasztás előtt célszerű alufóliával elválasztani a pitákat, hogy
fagyasztás közben ne tapadjanak össze. Újra pirítás előtt 20 perccel kivesszük
a fagyasztóból és lehet sütni.
Hozzávalók (8 darabhoz):
- 45 dkg liszt
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 1 szárított élesztő
- 4 ek. olíva olaj
- 3 dl víz
Elkészítés:
1 dl langyos vízben, a cukor hozzáadásával
felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk az olajat, a sót,
a felfutott élesztőt és a maradék 2 dl langyos vizet.
Tésztát gyúrunk (én dagasztó géppel csináltam), 8
gombócot formálunk belőle és a duplájára kelesztjük.
Ha megkeltek a gombócaink, kb. 20 cm átmérőjű
köröket nyújtjuk belőlük, majd letakarva még 15 percig kelesztjük.
Egy teflon serpenyőt felmelegítünk, egy villával
kicsit megszurkáljuk a pitákat, majd mindkét oldalukat 2-3 percig sütjük
közepesnél kicsit erősebb lángon, amíg szép, világos színük nem lesz.
Ne legyen túl lisztes a pita, mert akkor a liszt odaég! Sütés után konyaruha alatt tartjuk, hogy ne keményedjen meg.
Ne legyen túl lisztes a pita, mert akkor a liszt odaég! Sütés után konyaruha alatt tartjuk, hogy ne keményedjen meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése