Ez a leves gyakran kerül
nálunk az asztalra, mert nagyon szeretjük. Nekem személy szerint az egyik
kedvencem, egy vödörrel meg tudnék enni belőle. :) Azért is kedvelem, mert elég
tartalmas ahhoz, hogy ne kelljen második fogást fogyasztanunk utána. Igaz, néha
azért nálunk is készül mellé valamilyen kelt tésztás süti, vagy valamilyen édes
tészta étel, de önmagában is megállja a helyét.
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, őrölt kömény
- olíva olaj
- 200 g sárgarépa
- 200 g zellergumó
- 200 g zöldborsó
- 1 ek. szárított lestyán
- 1/2 csokor petrezselyem
- 1 kisebb paradicsom
- 1/2 tv paprika
A gombóchoz:
- 200 g darált hús
- 1 tojás
- 4 ek. zsemlemorzsa
- 1 ek. aprított petrezselyemzöld
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
Az apróra vágott vöröshagymát
és a reszelt fokhagymát megdinszteljük az olajon. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk
őrölt köménnyel. Hozzáadjuk a kockára vágott zellert, répát, és borsót, majd
pár percig pirítjuk. Felöntjük vízzel (én kb. 2 litert tettem bele),
beletesszük egészben a paradicsomot, a paprikát és a petrezselymet. Aki
szeretné, apróra vágva is teheti bele, de én a főzés végén ezeket mindig kiveszem
a levesből, mert mi nem szeretjük.
A húsgombóchoz
összekeverjük a darált húst a zsemlemorzsával és a tojással, majd sózzuk, borsozzuk,
beletesszük a petrezselymet és a zúzott fokhagymát. A masszából falatnyi
gombócokat formázunk és a leveshez adjuk.
Beletesszük a levesbe a
lestyánt is, és lassú tűzön minimum 1 órát főzzük. Én mindig teszek bele a
főzés végén 1 ek. cukrot is, mert nagyon jól kihozza az ízeket. Természetesen
ez ízlés kérdése, el is hagyható.
Tálaláskor kínálhatunk a
leveshez valamilyen apró tésztát, vagy cérna metéltet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése