Gyerekkorom
óta a töltött káposzta az egyik kedvenc ételem. Amióta viszont férjhez mentem
nagyon ritkán készítem, mert a párom nem szereti. Általában akkor jutok hozzá,
ha az anyukája főz és kapok egy adagot, nehogy elvonási tüneteim legyenek. 😊
Ez a recept
viszont úgy tűnik, hogy segít a kompromisszumban, mert ezt a verziót szívesen
megeszi a férjem. 😊
Töltött édes káposzta |
Hozzávalók:
- 1,5 kg fejes káposzta
- 35 dkg darált hús
- 20 dkg jázmin rizs
- 15 dkg vöröshagyma
- 3 ek olíva olaj
- 1 tk só
- őrölt bors
- őrölt kömény
- 4 db babérlevél
- 3 tk pirospaprika
- 3 leveskocka
- 2 darab fokhagymagerezd
- 4 dl tejföl
- 1 ek liszt
A
káposztáról lefejtünk kb. 10 darab harasztot, majd leforrázzuk őket, hogy kicsit
megpuhuljanak és könnyebben tudjunk majd velük dolgozni.
A
maradék káposztát vékony, kb 4 cm hosszú csíkokra vágjuk.
A
darált húst összekeverjük a rizzsel, 1 tk pirospaprikával, 1 tk sóval, 2 gerezd
zúzott fokhagymával, és egy csipet őrölt köménnyel.
A
megtisztított vöröshagymát apró kockára vágjuk és olíva olajon üvegesre pirítjuk.
Lehúzzuk a tűzről és hozzáadunk 2 tk pirospaprikát, egy csipet őrölt borsot, 3
darab leveskockát, 4 db babérlevelet, majd felöntjük kb fél liter hideg vízzel.
Beletesszük a vékonyra szeletelt káposztát, alaposan összekeverjük, majd egy
pár percig forraljuk.
A
leforrázott harasztba töltjük a darált húsos keveréket, ügyelve arra, hogy a
káposztalevél minden oldalról betakarja a tölteléket.
Az
összeforralt apró káposzta felét kivesszük az edényből. A maradékra ráfektetjük
a töltött batyukat, majd a tetejére visszatesszük a többi apró káposztát és
felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Amikor
az étel megpuhult, óvatosan kiemeljük a töltött batyukat az edényből. Az apró
káposztába belekeverjük a tejfölt, majd egyet forralunk rajta.
Ha túl hígnak
találjuk a levet, tehetünk bele egy kevés lisztet is, hogy besűrűsödjön.
Visszatesszük a töltött batyukat az edénybe és óvatosan összerázzuk. Pár percig
még főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése