2015. május 17., vasárnap

Töltött édes káposzta

Gyerekkorom óta a töltött káposzta az egyik kedvenc ételem. Amióta viszont férjhez mentem nagyon ritkán készítem, mert a párom nem szereti. Általában akkor jutok hozzá, ha az anyukája főz és kapok egy adagot, nehogy elvonási tüneteim legyenek. 😊
Ez a recept viszont úgy tűnik, hogy segít a kompromisszumban, mert ezt a verziót szívesen megeszi a férjem. 😊

Töltött édes káposzta
Hozzávalók:
  • 1,5 kg fejes káposzta
  • 35 dkg darált hús
  • 20 dkg jázmin rizs
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 3 ek olíva olaj
  • 1 tk só
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • 4 db babérlevél
  • 3 tk pirospaprika
  • 3 leveskocka
  • 2 darab fokhagymagerezd
  • 4 dl tejföl
  • 1 ek liszt
Elkészítés:

A káposztáról lefejtünk kb. 10 darab harasztot, majd leforrázzuk őket, hogy kicsit megpuhuljanak és könnyebben tudjunk majd velük dolgozni.
A maradék káposztát vékony, kb 4 cm hosszú csíkokra vágjuk.
A darált húst összekeverjük a rizzsel, 1 tk pirospaprikával, 1 tk sóval, 2 gerezd zúzott fokhagymával, és egy csipet őrölt köménnyel.

A megtisztított vöröshagymát apró kockára vágjuk és olíva olajon üvegesre pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadunk 2 tk pirospaprikát, egy csipet őrölt borsot, 3 darab leveskockát, 4 db babérlevelet, majd felöntjük kb fél liter hideg vízzel. Beletesszük a vékonyra szeletelt káposztát, alaposan összekeverjük, majd egy pár percig forraljuk. 
A leforrázott harasztba töltjük a darált húsos keveréket, ügyelve arra, hogy a káposztalevél minden oldalról betakarja a tölteléket.


Az összeforralt apró káposzta felét kivesszük az edényből. A maradékra ráfektetjük a töltött batyukat, majd a tetejére visszatesszük a többi apró káposztát és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.


Amikor az étel megpuhult, óvatosan kiemeljük a töltött batyukat az edényből. Az apró káposztába belekeverjük a tejfölt, majd egyet forralunk rajta.


Ha túl hígnak találjuk a levet, tehetünk bele egy kevés lisztet is, hogy besűrűsödjön. Visszatesszük a töltött batyukat az edénybe és óvatosan összerázzuk. Pár percig még főzzük, hogy az ízek összeérjenek. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése