2015. május 30., szombat

Bolognai rakott palacsinta

Már említettem, hogy imádok mindent, ami bolognai. Megint megkívánta a család, de már picit unalmas volt a spagettis megoldás, úgyhogy egy kis agyalás után kitaláltam ezt a variációt. Picit hasonlít a lasagne-ra, de a palacsinta tészta miatt puhább és jobban magába szívja a ragut. Finom szombati ebéd kerekedett belőle. 🙂

Bolognai rakott palacsinta

Hozzávalók:

Sós palacsinta (kb. 10 db ):
  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 6 dl tej
  • 1,5 ek. olaj
  • 1,5 csipet só
Bolognai ragu:
  • 3 ek. olíva olaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 250 g darált hús
  • 3 közepes sárgarépa
  • 200 g zellergumó
  • 3 db paradicsom
  • 1 kis doboz konzerv kukorica
  • 500 g passzírozott paradicsom konzerv
  • 3 ek. balzsam ecet
  • só, bors, oregano, őrölt kömény
  • 1 dl fehérbor
  • cukor
Öntet:
  • 200 g krémsajt
  • 100 g főzőtejszín
  • 1 csipet szerecsendió
  • 150 g reszelt sajt

Elkészítés:


Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát olíva olajon megfuttatjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és oregánóval.
Beletesszük a kukoricát, a hámozott, apróra vágott paradicsomot, a nagy lyukú reszelőn lereszelt zellert és sárgarépát. Kicsit átpirítjuk, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal.


Belekeverjük a darált húst, a balzsam ecetet, a fehérbort és ízlés szerint cukrot. Lassú tűzön minimum 3 órát főzzük.


A palacsinta tészta hozzávalóit kézi habverő segítségével csomómentesen elkeverjük. Egy nagyobb teflonos serpenyőben (olaj nélkül), kicsit vastagabbra hagyva kisütjük.
Az elkészült palacsintákba elsimítunk 2-3 ek. ragut, majd két oldalán kicsit behajtjuk, aztán feltekerjük.




Egy tűzálló tálat kivajazunk és belefektetjük a palacsinták felét.


Összekeverjük a krémsajtot a főzőtejszínnel és a szerecsendióval. A felét rákenjük a palacsinták tetejére, majd rászórjuk a reszelt sajt felét.


Rátesszük a többi palacsintát, megkenjük a maradék sajtkrémmel, majd rászórjuk a reszelt sajt másik felét.
Az egészet meghintjük egy kevés oregánóval és apróra vágott snidlinggel.



220 fokon kb 20 perc alatt megpirítjuk a tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése