2023. január 11., szerda

Rakott kelkáposzta

Kis családunk minden tagja szereti a rakott ételeket, legyen az zöldbab, tészta, karfiol, vagy bármilyen hasonló finomság. 

Most a kelkáposztára esett a választásunk, mert már régen nem készítettem. 

Tudom, szinte mindenki ismeri ezt az ételt, de úgy gondolom, mindenképpen fix helye van a kis gyűjteményemben. 🙂


Rakott kelkáposzta 

Hozzávalók:

A rizshez:

     • 1 ek olíva olaj 

     • 1 bögre jázmin rizs (350 ml-es)

     • 1 ek ételízesítő 

     • 2 bögre víz 

A pörkölthöz: 

     • 2 ek olíva olaj 

     • 2 nagy fej vöröshagyma 

     • 3 gerezd fokhagyma 

     • 550 g darált sertéshús 

     • 2 ek őrölt pirospaprika 

     • 1 ek ételízesítő 

     • 1 mk őrölt feketebors 

     • 1 ek őrölt majoránna 

     • 1 tk őrölt kömény 

     • 1 ek zöldséges ízesítésű paradicsompüré 

     • 350 ml víz 

A kelkáposztához:

     • 500 g kelkáposzta levél 

     • 1 tk só 

A tetejére:

     • 200 g tejföl 

     • 125 g reszelt sajt (elhagyható)

Elkészítés:

A rizst hideg vízzel átöblítjük. 

Egy edényben olajat hevítünk és hozzáadjuk a rizst. Megszórjuk ételízesítővel és kissé átpirítjuk. 

Felöntjük dupla mennyiségű vízzel és felforraljuk. Takarék lángon, lefedve addig főzzük, amíg el nem tűnik alóla a víz. Ezután lekapcsoljuk alatta a lángot, és a tűzhelyen hagyjuk párolódni kb. 25 percig.

A pörkölthöz apró kockára vágjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Megszórjuk ételízesítővel, borssal, köménnyel és majoránnával. 

Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a pirospaprikát, felöntjük vízzel és belekeverjük a paradicsom pürét. 

Kb. 25 percig főzzük, majd félre tesszük. 

A kelkáposzta leveleket egy fazékba tesszük, felöntjük vízzel és megsózzuk. Addig főzzük, amíg nagyjából megpuhul.
Amikor elkészült leszűrjük, és a levelekről felitatjuk a vizet.

Egy nagy hőálló tálba letesszük a kelkáposzta levelek 1/3 részét. Ezután rátesszük a rizses hús felét, majd újabb 1/3 rész káposzta réteg következik. Erre a rizses keverék másik felét tesszük, majd betakarjuk az utolsó 1/3 rész káposztával. 

A tejfölt elkeverjük egy csipet sóval és az utolsó réteg káposzta tetejére simítjuk. 

Ezután az egészet megszórjuk reszelt sajttal, de ez ki is hagyható. Mi nagyon szeretjük amikor a sajt rápirul a tetején.

Előmelegített 200 °C-os sütőbe tesszük a rakott kelkáposztát és kb. 25 perc alatt készre sütjük. 

Tálaláskor szép méretes kockákat vágunk belőle, majd ízlés szerint még egy kis tejföllel meglocsolva fogyaszthatjuk. 🙂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése