2023. január 31., kedd

Fehér kenyér

Ez a kenyér recept nem az én érdemem, a sógornőmtől lestem el. Hihetetlenül finom, kívül ropogós, belül pihepuha. 

Én mindig fél adagot sütök, mert az egész adagból óriási kenyér lesz. Úgyhogy ebből a receptből hozzávetőlegesen 1 kg-os kenyeret kapunk.

Kissé időigényes a hosszú kelesztési idő miatt, de megéri. 

A sütést megelőző este készítjük el az előtésztát, majd másnap reggel fogunk hozzá a kenyérhez. 

Kezdő háziasszonyok is bátran készítsék el, a siker nem fog elmaradni. 😊 

Az eredeti recept -ami ennek a duplája- a Cookpad-en található Tökéletes fehér kenyér néven.


Fehér kenyér 


Hozzávalók:

Az előtésztához:

• 125 ml víz 

• 125 g búzaliszt 

• 20 g friss élesztő 

• 1 ek étolaj 

A tésztához:

     • 600 g búzaliszt 
     (a liszt az egyetlen, ami nem az eredeti receptben írt mennyiség fele. Az eredetit nézve csak 500 g lenne, de nekem az mindig kevés. Így megtoldottam még kb. 100 grammal, úgyhogy nekem így volt tökéletes. Célszerű fokozatosan adagolni a lisztet, mert minden liszt más.)

     • 13 g só 

     • 1 ek étolaj 

     • 5 g porcukor 

     • 255 ml langyos víz 

Elkészítés:

A sütést megelőző este készítjük el az előtésztát. 
Pár perc alatt összekeverjük a hozzávalókat egy tálban úgy, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk. 
Egy zacskót húzunk a tetejére és éjszakára pihenni hagyjuk a konyha pulton.

Másnap egy robotgép üstjébe tesszük a tészta hozzávalóit és beletesszük az előtésztát is.

Jó alaposan, kb. 10 perc alatt kidagasztjuk.

Fényes, nem tapadós, jól kezelhető tésztát kell kapnunk. 
Fontos, hogy a gyúrás után már ne érje liszt, mert így lesz szép fényes a megsült kenyér felülete. 

Meleg helyen letakarva 30 percet kelesztjük. 
Én a robotgép üstjére rá szoktam húzni egy műanyag fürdősapkát és 30 fokos sütőben kelesztem. Nem kell végig mennie a sütőnek, elég az első 4-5 percben. Természetesen ez csak a hűvösebb időszakban van így, a nyári melegben rábízzuk az időjárásra a kelesztést. 🙂

Ezután átgyúrjuk a tésztánkat és újra pihentetjük 45 percig. (Szintén a sütőben.)

A megkelt tésztát gyúródeszkára tesszük és megformázzuk.

A sütőedény alját lespricceljük vízzel és kibéleljük sütőpapírral. (Én kacsasütő tálat szoktam használni.) 
A sütőpapírra helyezzük a kenyeret és egy éles késsel bevagdossuk. 

Még 30 percet kelesztjük.

A sütőt előmelegítjük 230 °C-ra. 

Az edény tetejét is lespricceljük vízzel, majd oda is sütőpapírt helyezzünk. Rátesszük az edényre a tetőt és 40 percig sütjük a kenyeret.

Ezután fedő nélkül sütjük tovább, amíg szép aranybarna nem lesz. Ez kb. 10 perc, de azért figyeljünk. 

Az elkészült kenyeret rögtön lespricceljük vízzel, így szépen elkezd majd cserepesedni.

Ezután egy rácsra tesszük és ott hagyjuk kihűlni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése