2022. november 5., szombat

Szilvás-pudingos pite

 Ősszel az egyik legkedveltebb gyümölcs nálunk a szilva. Nagy örömömre a kislányom is szereti, úgyhogy igyekszem sokoldalúan felhasználni. 

Szoktam belőle levest, süteményeket készíteni, de az is megesik, hogy hússal tálalom fel.

Most egy finom, omlós tésztajú pite sült belőle, ami egy kis vanília pudinggal is meg lett bolondítva.

Ezt a fajta süteményt készíthetjük másfajta gyümölccsel is. Én már próbáltam nektarinnal, almával, körtével, sőt még áfonyával is.

Egy óriási hibája van, hogy képtelenség abbahagyni. 😁


Szilvás-pudingos pite


Hozzávalók:


A tésztához:

     • 350 g liszt

     • 1/2 csomag sütőpor 

     • 200 g vaj 

     • 100 g porcukor 

     • 1 db tojás 

A töltelékhez:

     • 500 ml tej

     • 2 csomag főzős vaníliás pudingpor 

     • 2 púpozott ek. kristálycukor 

     • 10-12 szem Ringló szilva (lehet másfajta is)

     • ízlés szerint fahéj 

Elkészítés:

A pudingot a szokásos módon megfőzzük, majd teljesen kihűtjük. 
Jó sűrű lesz, nem kell megijedni!


A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. A 2/3 részét egy 26 cm átmérőjű pite formába tesszük, majd a kezünkkel elegyengetjük úgy, hogy a forma peremére is jusson.
30 percre hűtőbe tesszük a maradék 1/3 rész tésztával együtt. (Ez a süti tetejére lesz elmorzsolva.)


A szilvát kimagozzuk és cikkekre vágjuk. Ízlés szerint megszórjuk fahéjjal. Ha valaki szeretné, cukorral is. Én nem akartam túl édesre.

A lehűtött tésztára kenjük a pudingot, majd szépen elhelyezzük rajta a szilvát. 

A maradék tésztát a süti tetejére csipkedjük.


Előmelegített 180°C-os sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, amikor már szép színe van a süti tetejének. 


Hagyjuk kihűlni, majd tálaláskor megszórjuk porcukorral. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése