2022. augusztus 20., szombat

Kapros-túrós lepény

Férjem nagy kedvence ez a sütemény, az ő kedvéért szoktam készíteni. 

Eléggé laktató, egy leves után remek második fogás lehet belőle. 

A tésztája nem az a légies fajta, inkább kicsit tömörebb, nehezebb. Ettől függetlenül szerintem nagyon finom. 🙂

Kapros-túrós lepény 

Hozzávalók:

A tésztához:

     • 500 g liszt

     • 1 csipet só 

     • 1 tojás 

     • 40 g kristálycukor 

     • 15 g élesztő 

     • 50 g sertészsír 

     • 250 ml tej

A túrós réteghez:

     • 600 g tehéntúró 

     • 1 csipet só 

     • 65 g kristálycukor 

     • 1 ek búzadara 

     • 1/2 csomag vaníliás pudingpor 

     • 1 tojás 

     • 1/2 csokor apróra vágott kapor 

A tepsi kikenéséhez:

     • 1 ek sertészsír 

A tetejére: 

     • 100 g tejföl 

     • 1 tojássárgája 

A díszítéshez:

     • ízlés szerint porcukor 

Elkészítés:

A tej felét langyosra melegítjük, hozzáadunk a tésztába szánt cukorból 1 teáskanálnyit. Belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni. 

A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a maradék tejet, a tojást, pici sót, a zsírt és a maradék cukrot.
Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és alaposan kidagasztjuk. Lágy, nem ragadós tésztát kell kapnunk. Meleg helyen, kb. 45 percig pihentetjük. 

A töltelékhez egy tálba tesszük a túrót és jól áttörjük. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, a búzadarát a vaníliás pudingport, a tojást és az apróra vágott kaprot.
Alaposan kikeverjük. 

A megkelt tésztát zsírral kikent formába tesszük és a kezünkkel elegyengetjük. Egy késsel megszúrkáljuk és rásimítjuk a túrót. 

A tejfölt kikeverjük a tojássárgával és a túróra kenjük. 

Előmelegített 180°C- os sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. 

Amikor elkészült, hűlni hagyjuk, majd ízlés szerint porcukorral megszórva tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése