Nyáron a nagy melegben sokszor nincs kedve az embernek a nehéz ételekhez, viszont főzni kell időnként.
Ilyenkor szoktam valamilyen könnyebb, zöldséges levest készíteni. Nem kell órákat állni mellette, és általában több napra is elég.
Most a család kedvéért megbolondítottam egy kis húsgombóccal is. 🙂
Hozzávalók:
A húsgombóchoz:
     • 250 g sertés darálthús 
     • 20 darált zabpehely 
     • 1 db tojás 
     • 1/2 tk só 
     • 1 csipet őrölt feketebors 
     • 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld 
A leveshez:
     • 1-2 ek olíva olaj 
     • 1 kis fel vöröshagyma 
     • 150 g fehérrépa 
     • 150 g sárgarépa 
     • 150 g karalábé 
     • 150 g zöldborsó 
     • 1 ek teljes kiőrlésű tönköly liszt 
     • 1-2 ek só ízlés szerint 
     • 1 mk őrölt feketebors 
     • 1500 - 2500 ml víz (attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk főzni a levest)
     • 1 ek zöldséges ízesítésű paradicsompüré 
     • 1 ek őrölt pirospaprika 
     • 50 g apró szemű száraztészta
     • ízlés szerint egy pici édesítő vagy cukor (elhagyható)
     • 2 ek apróra vágott petrezselyemzöld 
Elkészítés:
A húsgombóc hozzávalóit összegyúrjuk és félre tesszük 10-15 percre. 
A zöldségeket megtisztítjuk és kis kockákra daraboljuk.
Egy fazékban felhevítjük az olajat és elkezdjük benne dinsztelni a kockára vágott vöröshagymát. Rádobjuk a zöldségeket és kissé átpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 
Megszórjuk liszttel és alaposan összekeverjük. 
Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a pirospaprikát és a paradicsompürét, majd felforraljuk. 
A darált húsos masszából kisebb gombócokat formázunk és a forrásban levő levesbe tesszük. 
8-10 perc főzés után beleszórjuk a tésztát és a petrezselyemzöldet, majd az egészet készre főzzük. 
A végén hozzáadjuk az édesítőt, egyet még rottyantunk rajta és tálaljuk. 

 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése