2022. június 27., hétfő

Zöldséges húsgombóc leves

Nyáron a nagy melegben sokszor nincs kedve az embernek a nehéz ételekhez, viszont főzni kell időnként. 

Ilyenkor szoktam valamilyen könnyebb, zöldséges levest készíteni. Nem kell órákat állni mellette, és általában több napra is elég.

Most a család kedvéért megbolondítottam egy kis húsgombóccal is. 🙂

Zöldséges húsgombóc leves

Hozzávalók:

A húsgombóchoz:

     • 250 g sertés darálthús 

     • 20 darált zabpehely 

     • 1 db tojás 

     • 1/2 tk só 

     • 1 csipet őrölt feketebors 

     • 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld 

A leveshez:

     • 1-2 ek olíva olaj 

     • 1 kis fel vöröshagyma 

     • 150 g fehérrépa 

     • 150 g sárgarépa 

     • 150 g karalábé 

     • 150 g zöldborsó 

     • 1 ek teljes kiőrlésű tönköly liszt 

     • 1-2 ek só ízlés szerint 

     • 1 mk őrölt feketebors 

     • 1500 - 2500 ml víz (attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk főzni a levest)

     • 1 ek zöldséges ízesítésű paradicsompüré 

     • 1 ek őrölt pirospaprika 

     • 50 g apró szemű száraztészta

     • ízlés szerint egy pici édesítő vagy cukor (elhagyható)

     • 2 ek apróra vágott petrezselyemzöld 

Elkészítés:

A húsgombóc hozzávalóit összegyúrjuk és félre tesszük 10-15 percre. 

A zöldségeket megtisztítjuk és kis kockákra daraboljuk.

Egy fazékban felhevítjük az olajat és elkezdjük benne dinsztelni a kockára vágott vöröshagymát. Rádobjuk a zöldségeket és kissé átpirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 
Megszórjuk liszttel és alaposan összekeverjük. 

Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a pirospaprikát és a paradicsompürét, majd felforraljuk. 

A darált húsos masszából kisebb gombócokat formázunk és a forrásban levő levesbe tesszük. 

8-10 perc főzés után beleszórjuk a tésztát és a petrezselyemzöldet, majd az egészet készre főzzük. 

A végén hozzáadjuk az édesítőt, egyet még rottyantunk rajta és tálaljuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése