2022. február 11., péntek

Meggymártás

Ez egy olyan étel, amit kb. 10 évben egyszer kívánok meg, de akkor nagyon. 🙂

Régi menzás emlékeket ébreszt, bár az akkori minőség hagy némi kívánnivalót maga után. 

Én általában sült hús és tört burgonya társaságában tálalom, de levesben főtt húsok mellé, vagy akár pirított grízzel is fogyaszthatjuk. (Ez utóbbiért én nem rajongok, de mindenkinek az ízlésére van bízva.) 

Ha marad belőle, jól lehűtve, önálló nasiként is megállja a helyét. (Főleg ha teszünk rá egy szép adag tejszínhabot. 😁)

Meggymártás

Hozzávalók:

     • 1 nagy üveg meggy befőtt (levével együtt 680 g)

     • 1 mk őrölt fahéj 

     • 1 mk őrölt szegfűszeg (egészből 8-10 db.)

     • 1-2 ek kristálycukor 

     • 200 ml tejszín

     • 80-100 ml tej

     • 2 ek liszt (nálam teljes kiőrlésű volt)

     • 1 tk citromlé 

Elkészítés:

A meggy befőttet a levével együtt egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget és a cukrot, majd elkezdjük melegíteni. 

Amíg felmelegszik, egy tálkában csomómentesre keverjük a tejjel a lisztet. Hozzáadjuk a tejszín 1/3 részét. 

Amikor a meggy már gőzölög, de nem forr, belekeverjük a tejszínt. Ezután a lisztes keveréket is hozzáadjuk, majd közepes lángon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg nem rottyan párat. 

Ezután levesszük a tűzről és amikor kicsit hűlt, hozzáadjuk a citromlevet. 
És már el is készült a finom meggymártásunk. 😊


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése