2022. január 24., hétfő

Almás lepény

Ez a sütemény a férjem nagy kedvence, gyermekkora óta imádja. 

A recept nem az én érdemem, a párom családjától származik. Én először Anyósomnál ettem ilyet, de sógornőm is így készíti, és egy jó ideje már én is. 🙂

Igazán egyszerűen elkészíthető recept, akár egy kezdő, bátortalan háziasszony is nyugodtan hozzá foghat. A siker garantált! 🙂


Almás lepény 


Hozzávalók:

A tésztához:

     • 400 g liszt (én most 2/3 rész fehér lisztből és 1/3 rész teljes kiőrlésű tönköly lisztből készítettem)

     • 200 g vaj

     • 70 g kristálycukor 

     • 2 db tojássárgája 

     • 90 g tejföl vagy natúrjoghurt (nekem most joghurt volt itthon)

     • csipet só 

A töltelékhez:

     • 1250 g alma 

     • 120 g kristálycukor 

     • ízlés szerint fahéj 

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. 
A vajat elmorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a többi alapanyagot, majd összegyúrjuk. Egy nem ragacsos, jól kezelhető tésztát kell kapnunk.

Az almákat megpucoljuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 

A tésztát két felé vágjuk. Az egyik darabot lisztezett felületen kinyújtunk. Nálam a tepsi mérete: 30x20x6 cm. 
(Készíthetjük nagyobb tepsiben is, Anyósomék úgy szokták. Így nem lesz olyan magas a süti, de több szeletet kapunk, ezért kiadósabb.)

A tésztalapot a tepsibe tesszük. 
A reszelt almából kinyomkodjuk a nedvességet és elrendezzük a tésztán. 
Megszórjuk cukorral és fahéjjal. 

A másik tészta darabot is kinyújtjuk és az almára fektetjük. 

A tetejét megszúrkáljuk villával. 

Előmelegített 200°C -os sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. 

Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése