2021. november 7., vasárnap

Vadas sertés szelet

Amióta az eszemet tudom, ez az egyik kedvenc ételem. Gyerekkorom óta már sokféle vadast ettem különféle húsokból elkészítve, de nem volt köztük két egyforma. 🙂

A család összes felnőtt tagja másképpen készítette, mégis mind mennyei finom volt. 

Így van ez az én receptemmmel is, ami az eddig kóstolt vadasok egyikére sem hasonlít, mégis mindből van benne egy apró, morzsányi részlet. Ezek a kis morzsák az én örökségem. 😊

Szóval aki az eredeti, nagykönyvben megírt vadast szeretné elkészíteni, az keresgéljen tovább. 🤷🏼‍♀️

Aki viszont igazán finomat akar enni, annak jó szívvel ajánlom az én vadas receptemet. 🙂

Vadas sertés szelet

Hozzávalók:

     • 3 ek olaj

     • 1 db nagyobb fej vöröshagyma 

     • 3 db nagyobb sárgarépa 

     • 2 db nagyobb fehérrépa (petrezselyem gyökér)

     • 125 g zellergumó 

     • ízlés szerint só, bors 

     • 1 l víz 

     • 5 db babérlevél 

     • 100 ml fehérbor 

     • 8 szelet sertés karaj 

     • 2-3 ek mustár 

     • 3 ek liszt

     • 500 ml főzőtejszín (vagy tejföl)

     • 1 tk kristálycukor 

     • 1 ek citromlé 

Elkészítés:

Egy nagy edényben felhevítjük az olajat és elkezdjük benne dinsztelni az apró kockára vágott vöröshagymát.

A répákat és a zellert nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd a hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk és közepes lángon, kevergetve átpirítjuk. 

Hozzá adjuk a fehérbort, majd kb. 1 percig forraljuk. Ezután felöntjük vízzel, bele tesszük a babérlevelet, és közepes lángon főzzük kb. 40 percet. Ezalatt jól megpuhul a zöldség. 


Az edénybe tesszük az enyhén megsózott hús szeleteket is, majd addig főzzük a zöldségekkel, amíg meg nem puhul.

Egy tálba tesszük a tejszínt, a mustárt és a lisztet, majd egy habverő segítségével csomómentesre keverjük. 

A zöldségből egy tányérra szedjük a húsokat, majd félre tesszük. 

A zöldségeket kissé pépesítjük. Mi szeretjük, ha maradnak benne darabkák, így én általában egy burgonya törővel szoktam végig menni rajta. Az is jó, ha egy botmixert mártunk bele néhányszor.

Ezután a zöldséghez adjuk a lisztes-mustáros tejszínt, majd az edényt a tűzre visszatéve addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Közben hozzáadjuk a citromlevet és a cukrot.


Amikor elkészült, a mártásba teszünk a hús szeleteket és még forralunk rajta egyet. 

Tetszőleges körettel tálalhatjuk, nálunk a krumpli gombóc és a makaróni a kedvenc. 🙂

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése