2021. november 29., hétfő

Borsóleves

 Ma egy nagyon finom levessel jelentkezem, amit rendszeresen el szoktam készíteni. Ebben a hűvös időben nagyon jól tud esni. 

Anyukám és nagymamám is gyakran készítette, annyi különbséggel, hogy ők grízgaluskát főztek bele. Én a csipetkét sokkal jobban szeretem, így nálam azzal készül. 🙂

Borsóleves

Hozzávalók:

     • 5 db csirkeszárny 

     • 2 ek olaj 

     • 1 ek liszt

     • 1 ek őrölt pirospaprika 

     • ízlés szerint só, bors

     • 1 kicsi karalábé 

     • 2 db sárgarépa 

     • 180 g zöldborsó 

     • 1 kisebb csokor petrezselyem 

     • 1 nagy marék csipetke (én most boltit használtam, de aki saját maga szeretné elkészíteni, 1 tojáshoz adjon annyi lisztet, hogy csipkedhető tésztát kapjon.)

     • 1 csipet kristálycukor 

Elkészítés:

Egy edényben felhevítjük az olajat és rászórjuk a lisztet. Közepes lángon addig pirítjuk, amíg egy kis színt kap. Ezután lehúzzuk az edényt a tűzről, majd megszórjuk őrölt pirospaprikával. Azonnal felengedjük 1 pohár vízzel, majd vissza tesszük a tűzre. 

A félbe vágott csirke szárnyakat a paprikás lébe tesszük, majd hozzáadjuk a kockára vágott karalábét, a fél karikára vágott sárgarépát és a zöldborsót. 

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 5 ujjnyira ellepje. 

Hagyjuk felforrni a levest, és ha bolti csipetkével dolgozunk, akkor bele szórjuk. Ezt azért szoktam így csinálni, mert a bolti csipetkének bőven kell idő a puhuláshoz. Így mire a leves elkészül, addigra a csipetke is szépen megpuhul.
Ha viszont saját magunk készítjük a csipetkét, akkor a főzés végén tesszük a levesbe, mert pár perc főzés elég neki.

A leveshez adjuk a petrezselymet, és 35-40 perc alatt készre főzzük. 

A végén ízlés szerint adunk hozzá egy kis cukrot. Ez el is hagyható, de kár lenne, mert nagyon jó ízt ad a levesnek. 🙂

Csirkeszárny helyett készíthetjük csirkecombból, vagy csirke aprólékból is a levest, de csirkemájjal is nagyon finom. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése