Már nagyon régóta terveztem elkészíteni az oldalas pörköltet, de valahogy mindig elmaradt. Most viszont a tettek mezejére léptem, és megfőztem ezt az isteni finom ételt.
Ha tudtam volna, hogy ennyire ízletes, biztos, hogy hamarabb hozzá fogtam volna. 🙂
Persze az is fontos tényező volt, hogy nálunk nem mindig lehet kövér, húsos oldalast kapni. Általában csak a soványabb, csontos fajta elérhető, amin alig van hús.
De most végre sikerült venni, úgyhogy egy kis nokedlivel és frissen elkészült kovászos uborkával számomra igazi lakoma volt. 😊
Hozzávalók:
     • 100 g füstölt szalonna 
     • 4 fej vöröshagyma 
     • 4 gerezd fokhagyma 
     • 1 nagy tv paprika 
     • 1 nagy paradicsom
     • ízlés szerint só,  
     • 1 mk őrölt feketebors 
     • 1 tk őrölt kömény 
     • 2 kg húsos sertés oldalas (nem a csontos, amin aligvan hús)
     • 1 mk sűrített paradicsompüré 
     • 50 ml vörösbor 
Elkészítés:
A szalonnát apró kockára vágjuk, majd addig hevítjük, amíg ki nem sül a zsírja.
Rádobjuk a kis kockákra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát, majd üvegesre pirítjuk. 
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megszórjuk őrölt köménnyel. 
A paradicsomot és a paprikát apróra vágjuk és azt is a hagymához adjuk. Pár percig kevergetve pirítjuk. 
Lehúzzuk az edényt a tűzről és megszórjuk a hagymás alapot pirospaprikával. Felöntjük hideg vízzel. 
Az oldalast feldaraboljuk és az edénybe tesszük. Ha szükséges öntünk még rá vizet, hogy a húst ellepje. 
Amikor felforrt, hozzáadjuk a vörösbort és kb. 1 percig magas lángon forraljuk, hogy az alkohol elpárologjon.
Hozzáadjuk a paradicsompürét és közepesnél kicsit kisebb lángon addig főzzük a pörköltet, amíg a hús omlós, puha lesz. 
Ez kb. 2-2,5 órát vesz igénybe. 
Ha nagyon elfőne a leve, vízzel pótoljuk. 
Én most nokedlivel és kovászos uborkával tálaltam, de burgonyával, vagy tésztával is finom. 🙂
Nokedli készítése: http://alajuli.hu/search?q=Nokedli
Kovászos uborka készítése: http://alajuli.hu/search?q=Kov%C3%A1szos+

 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése