2021. június 16., szerda

Csirkemell sonka

 A minap kaptam a férjemtől egy szuper sonkaprést, így nem volt kérdés, hogy rövidesen fel lesz avatva. 

Elsőként egy alap receptet készítettem el, de a sonkánk ízesítésének csak a képzeletünk szabhat határt. Tehetünk bele kaliforniai paprikát, olíva bogyót, de akár sajtot is.

Csirkemell sonka 

Hozzávalók:

     • 1 kg csirkemell filé 

     • 18 g konyhasó 

     • 4 g pácsó

     • 4 g porcukor 

     • 100 ml víz 

Elkészítés:

A hús 2/3 részét 1 cm-es kockákra vágjuk, a maradék 1/3 részt pedig egy konyhai aprítóban pépesre daráljuk.



A kétféle sót, a porcukrot, és a vizet egy kis tálkában összekeverjük.
 

A húst és a vizes keveréket egy dagasztó gépbe tesszük és 10 perc alatt egyneművé keverjük. Erre megfelel a kézi robotgép gyúró karja is.


A húsos masszát a sonkaprésbe töltjük, ügyelve arra, hogy minden bele tett adag húst jól lenyomkodjunk. A sonkaprést lezárjuk, és 48 órára a hűtőbe tesszük.
 


Amikor a főzésre kerül a sor, több alternatíva közül is választhatunk. Lehet fazékban, lehet sütőben, vagy lehet befőzőautomatában is készíteni. Én az automatát választottam, mert nekem úgy a legegyszerűbb. 

75-85 °C közötti hőmérsékleten főzzük 2 órát. 

Amikor elkészült, megvárjuk amíg kihűl és szeletelhetjük. 


Én most 6-8 szeletenként levákumoztam, mert így tovább eláll a hűtőben. 
Ha nem vákumozunk, akkor 2-3 napig áll el a sonka.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése