2021. május 10., hétfő

Karfiol leves

Ma szép karfiolt sikerült vásárolnom a zöldségesnél, így egy finom, gazdag levest készítettem belőle. 🙂

Karfiol leves

Hozzávalók:

     • 2 ek olíva olaj 

     • 1 közepes vöröshagyma 

     • 2 szál újhagyma (elhagyható, én szeretem)

     • 2 gerezd fokhagyma 

     • só, bors

     • 1 tk őrölt kömény (elhagyható)

     • 1/2 tv paprika 

     • 1 kisebb paradicsom 

     • 1 kisebb karfiol (kb. 350 g)

     • 2 db sárgarépa 

     • 1/4 fej zeller (kb. 150 g)

     • 1 púpozott ek liszt 

     • 1 ek őrölt pirospaprika 

     • 1/2 csokor petrezselyemzöld 

     • 150 ml főzőtejszín vagy tejföl 

A nokedlihez:

     • 1 tojás 

     • pici víz 

     • csipet só 

     • annyi liszt amivel nokedli állagot kapunk

Elkészítés: 

Egy lábasban felhevítjük az olajat és üvegesre pirítjuk benne a kis kockákra vágott vöröshagymát, a karikára vágott újhagymát és a reszelt fokhagymát. 
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel. 


Felöntjük egy kevés vízzel,  majd hozzá adjuk a darabolt paradicsomot és paprikát. 


Ha a víz nagyja elpárolgott, bele tesszük a rózsáira szedett karfiolt, a kis kockára vágott zellert és a karikára vágott sárgarépát. Kb. 1 percig folyamatosan kevergetve átpirítjuk. 
Megszórjuk liszttel és alaposan összekeverjük. 


Az edényt lehúzzuk a tűzről és bele szórjuk a pirospaprikát. Rögtön felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi kb. 3-4 ujjnyira ellepi a zöldségeket. Bele tesszük a petrezselyemzöldet is.


Amikor minden megpuhult, kikeverjük a nokedli tésztát és a levesbe szaggatjuk. Ha a nokedli szemek feljönnek a leves tetejére, akkor kész van. 
A végén hozzáadjuk a főzőtejszínt és forralunk rajta egyet. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése