2021. április 5., hétfő

Csülkös bableves

 Húsvét lévén az ember általában sonkát, csülköt készít, így mindig megmarad az isteni főzőlé. Ezt sokan kiöntik, én viszont minden évben valamilyen levest készítek belőle. 

Lehet az sárgaborsó, lencse, bab, de akár krumpli leves is, nálunk mindegyik gyorsan elfogy. 🙂 

Most egy csülkös bableves készült, amihez én ezúttal vettem külön egy csinos csülköt. Így több napra van belőle levesünk. 

Csülkös bableves 


Hozzávalók:


     • 1 közepes füstölt csülök 

     • 1 fej vöröshagyma 

     • 2 gerezd fokhagyma 

     • 3 db sárgarépa 

     • 3 db fehérrépa 

     • 3 db burgonya

     • 500 g száraz tarkabab 

     • 4 db babérlevél 

     • só szükség szerint 

     • őrölt feketebors 

     • 1 kis csokor petrezselyemzöld 

     • 200 ml tejföl, vagy főzőtejszín (ez elhagyható, nem mindenki szereti)

     • 150 g csipetke tészta (nekem most bolti volt, de házit is készíthetünk)

A rántáshoz:

     • 2 ek olaj vagy zsír 

     • 1 ek liszt

     • 1 ek pirospaprika 

Elkészítés:

A csülköt a főzés előtti este hideg vízbe áztatjuk. Erre azért van szükség, hogy ne legyen túl sós a levesünk. 
A száraz babot is annyi vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi. Így másnap kevesebb lesz a főzési idő. 

Másnap a csülköt fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, amennyi 2-3 ujjnyira ellepi.

Mellé tesszük a vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítva, egészben. 

A babot egy külön edényben sós vízben, a babérlevelekkel megfőzzük. Én külön szoktam megfőzni a babot, mert nem egyszerre puhul a csülökkel. Sajnos nem vagyok olyan profi, hogy eltaláljam a főzési idejük összehangolását. 🤷🏼‍♀️😀 Persze aki nagyon érti a témát, az együtt is főzheti őket.

Ha megpuhult a bab, leszűrjük és félre tesszük. 

Ha a csülök is puha, kivesszük a főző vízből. A húst lefejtjük a csontról és falatnyi darabokra vágjuk. 

A sárgarépát, a fehérrépát karikára, a burgonyát kockára vágjuk, majd a levesbe tesszük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Bele tesszük a csokor petrezselymet is. Félidőben bele szórjuk a csipetkét is.

Amikor minden megpuhult, a levesbe tesszük a darabolt csülköt és a főtt babot.

Egy kisebb edényben elkészítjük a rántást, majd azt is a leveshez adjuk. Egyet forralunk még rajta.

A végén aki szeretne, tehet bele egy pohár tejfölt, vagy tejszínt. Ez ízlés dolga.

Friss kenyérrel nagyon finom, de én most sajtos pogácsát készítettem mellé. 🙂











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése