2021. március 9., kedd

Hal leves

A mi kis családunk igazi hal rajongó, igyekszünk minél többször fogyasztani. Ez alól kivételt képez a halászlé, vagy hal leves. Valahogy mindig kimarad a menüből, pedig a férjem szereti. Bár neki se mindegy melyik fajtáját eszi, ő a bajai halászlét kedveli.

Én részemről egyikért sem vagyok oda, mert nem szeretem a tavi halak erőteljes ízét. Viszont egy évben egyszer elkészítem a saját, egyszerű hal leves receptemet, amit az egész család szívesen fogyaszt. Ilyenkor nagyon jól tud esni, aztán egy évre újra el van felejtve. 🙂

Ha valaki egy autentikus halászlé receptet keres, akkor az most rossz helyen kutat.

Az én receptem egyszerű, gyors, és a halak sem mind azok a fajtájúak, mint a nagykönyvben leírt receptekben. Gondolok itt a tengeri halra, épp ezért nevezem hal levesnek és nem halászlénak.

Viszont be kell valljam, hogy amilyen egyszerűen elkészíthető a recept, annyira finom a végeredmény! 

Aki nem akar egy fél napot halászlé főzéssel tölteni, és nem szereti a tavi halak erőteljes ízét, annak jó szívvel ajánlom ezt a hal leves receptet. 🙂

Hal leves


Hozzávalók:

     • 3 ek olíva olaj (természetesen másféle zsiradékkal is készíthető)

     • 2 nagy fej vöröshagyma 

     • 2-3 ek só 

     • 1 mk őrölt bors 

     • 1,5 ek őrölt pirospaprika 

     • 300 g ponty (nekem most egy szép nagy darab farok rész volt a fagyasztóban)

     • 500 g tőkehal filé 

     • 3 db halászlé kocka

     • 2500 ml víz 

Elkészítés:

Először készítünk egy alaplevet. 
A hagymát félkarikára vágjuk és elkezdjük dinsztelni a zsiradékon. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 
Amikor a hagyma össze esett, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük a hideg vízzel, majd beletesszük a ponty farkát és a halászlé kockákat. 
Alacsony lángon kb. 1 órát főzzük. 

Amikor elkészült az alaplé, kivesszük belőle a halat. Én nem szoktam passzírozni, mert úgy nem szeretjük. Ezért jó a ponty farka fölötti rész, mert az tömörebb, mintha ponty szeleteket tennénk bele.

A lébe engedjük a botmixert és összetörjük benne a hagymát, ez fogja kissé sűríteni a levest.

Az alaplébe tesszük a tőkehal darabokat és 15-20 percet főzzük. A végén a ponty is vissza mehet bele.

A kész hal levest ízlés szerint tésztával vagy kenyérrel tálalhatjuk. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése