A mi kis családunk igazi hal rajongó, igyekszünk minél többször fogyasztani. Ez alól kivételt képez a halászlé, vagy hal leves. Valahogy mindig kimarad a menüből, pedig a férjem szereti. Bár neki se mindegy melyik fajtáját eszi, ő a bajai halászlét kedveli.
Én részemről egyikért sem vagyok oda, mert nem szeretem a tavi halak erőteljes ízét. Viszont egy évben egyszer elkészítem a saját, egyszerű hal leves receptemet, amit az egész család szívesen fogyaszt. Ilyenkor nagyon jól tud esni, aztán egy évre újra el van felejtve. 🙂
Ha valaki egy autentikus halászlé receptet keres, akkor az most rossz helyen kutat.
Az én receptem egyszerű, gyors, és a halak sem mind azok a fajtájúak, mint a nagykönyvben leírt receptekben. Gondolok itt a tengeri halra, épp ezért nevezem hal levesnek és nem halászlénak.
Viszont be kell valljam, hogy amilyen egyszerűen elkészíthető a recept, annyira finom a végeredmény!
Aki nem akar egy fél napot halászlé főzéssel tölteni, és nem szereti a tavi halak erőteljes ízét, annak jó szívvel ajánlom ezt a hal leves receptet. 🙂
 |
Hal leves |
Hozzávalók:
• 3 ek olíva olaj (természetesen másféle zsiradékkal is készíthető)
• 2 nagy fej vöröshagyma
• 2-3 ek só
• 1 mk őrölt bors
• 1,5 ek őrölt pirospaprika
• 300 g ponty (nekem most egy szép nagy darab farok rész volt a fagyasztóban)
• 500 g tőkehal filé
• 3 db halászlé kocka
• 2500 ml víz
Elkészítés:
Először készítünk egy alaplevet.
A hagymát félkarikára vágjuk és elkezdjük dinsztelni a zsiradékon. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Amikor a hagyma össze esett, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük a hideg vízzel, majd beletesszük a ponty farkát és a halászlé kockákat.
Alacsony lángon kb. 1 órát főzzük.
Amikor elkészült az alaplé, kivesszük belőle a halat. Én nem szoktam passzírozni, mert úgy nem szeretjük. Ezért jó a ponty farka fölötti rész, mert az tömörebb, mintha ponty szeleteket tennénk bele.
A lébe engedjük a botmixert és összetörjük benne a hagymát, ez fogja kissé sűríteni a levest.
Az alaplébe tesszük a tőkehal darabokat és 15-20 percet főzzük. A végén a ponty is vissza mehet bele.
A kész hal levest ízlés szerint tésztával vagy kenyérrel tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése