2021. március 23., kedd

Burgonya főzelék

Jó kis menzás krumpli főzeléket készítettem ma az elmaradhatatlan fasírttal. 😊 Meg is lepődtem, hogy még nincs itt a gyűjteményben, pedig alap étel. 

Érdekes módon ezt a főzeléket csak felnőtt koromra szerettem meg, gyerekként mindig kiettem belőle a fasírtot (vagy pörköltet), a többit otthagytam. 

Mára ez már megváltozott, gyakran elkészítem. Mindig úgy főzöm, amilyen kedvem van éppen. Általában tejes habarást készítek, de szoktam tejfölösen, vagy (mint most is) tejszínnel is. Van, hogy csak sózom, de előfordul, hogy majoránnával készítem. 

Ami mindig állandó, az a jó öreg babérlevél. Nélküle nincs is igazi krumpli főzelék. 🙂

Burgonya főzelék 

Hozzávalók:

     • 500 g burgonya

     • 2-3 babérlevél 

     • só ízlés szerint 

     • 2-3 ek liszt

     • 150 ml tej

     • 100 ml főzőtejszín 

Elkészítés:

A burgonyát megtisztítjuk és kockára vágjuk. 

Egy edénybe tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje. 

Ízlés szerint sózzuk, és bele tesszük a babérlevelet. 

Közepes lángon addig főzzük amíg a krumpli meg nem puhul. 

A lisztet egy tálkában csomómentesre keverjük a tejjel és a tejszínnel. Én ilyenkor habverőt használok. 

A lisztes keverékhez teszünk 4-5 kanál főzővizet, hogy ne hidegen adjuk az ételhez. Így elkerülhetjük, hogy a liszt csomós legyen.

A burgonyás edényt lehúzzuk a tűzről és a habarást folyamatos kevergetés mellett apránként bele öntjük. 

Vissza tesszük a tűzre és közepes lángon, folyamatosan kevergetve pár percig forraljuk amíg a főzelék be nem sűrűsödik. 

Én most fasírtot készítettem hozzá, de egy finom pörkölttel is mennyei. 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése