2021. február 26., péntek

Hollandi mártás

Hamarosan itt a tavasz, ami nálunk Németországban azt jelenti, hogy el érkezik a spárga szezon. Ha pedig spárga szezon, akkor annak elengedhetetlen alkotóeleme a Holland szósz, vagy "magyarosabban" mondva a Hollandi mártás. 

Én személy szerint imádom ezt a mártást, és nem csak a spárgához. Főtt, párolt, vagy sült zöldségek mellé kiváló, sőt a halakhoz is jól passzol. Én még tészta szószhoz is szoktam belőle tenni, hogy teltebb, selymesebb íze legyen. 

Igaz, a kalóriát és a zsírtartalmat tekintve nem a diétás ételek közé tartozik, de néha talán ez is belefér. 🙂

Ám, aki úgy érzi, hogy ez óriási túlzás, annak javaslom a zsír csökkentett verziót, amiben a vajat lecsökkentjük 50 grammra, a fenn maradó részt pedig csökkentett zsírtartalmú,  felmelegített tejszínnel helyettesítjük. Kicsit hígabb lesz, de nagyon finom így is.

De most kanyarodjunk vissza az eredeti recepthez, ami itt Németországban ismert. 🙂



Hozzávalók: (4 személyre)

     • 250 g vaj

     • 1 db mogyoró hagyma 

     • 4 szem egész fehérbors 

     • 1 ek fehérbor ecet 

     • 4 tojássárgája 

     • 1 ek citromlé 

     • só 

     • fehérbors


Elkészítés:

A vajat alacsony lángon megolvasztjuk, ügyelve arra, hogy ne barnuljon meg. Az edényt levesszük a tűzről és hagyjuk kissé hűlni. Ha hab képződik a tetején, azt leszedjük. 

A hagymát apró kockára vágjuk. Egy kis edénybe tesszük és hozzáadjuk a kissé megtört bors szemeket, a fehérbor ecetet és kb 2 ek vizet. Egy gyorsat forralunk rajta, majd leszűrjük. A folyékony részt félre tesszük, a hagymára nincs szükség tovább. 

A tojások sárgáját 1 ek vízzel és a félre tett hagymás lével alaposan felverjük, majd vízfürdőre tesszük. A víz ne legyen melegebb 60-70 foknál, mert 84 fokon már megfő a tojás!

Egy habverő segítségével addig verjük, amíg meg nem szilárdul annyira, hogy egy vastag krémet kapjunk.

Levesszük a vízfürdőről és kb. még 30 másodpercig verjük. 

Az olvasztott vajat először cseppenként adagoljuk a tojásos krémbe folyamatos keverés mellett. Utána pedig vékony sugárban csurgatjuk. 

Egy csipet sóval és borssal ízesítjük (vagy amennyivel gondoljuk), és hozzáadjuk a citromlevet.

Rögtön fogyasszuk!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése