2021. február 14., vasárnap

Farsangi fánk

 Már olyan régóta megvan ez a recept, de még nem került bele ide a kis gyűjteményembe. Csak a konyhában bujkált a receptes mappában, és várta, hogy eljöjjön az ő ideje is. Hát ma eljött! 😀

Sokszor elkészítettem már ezt a fajta fánkot, és bátran mondhatom, hogy soha nem okozott csalódás. Finom puha, és ami nálam nagyon-nagyon fontos: nem tocsog az olajtól! Ez nálam elsődleges szempont, mert nagyon rosszul tudok lenni a túl olajos ételektől. 

Szóval, akinek hozzám hasonlóan "hisztis" gyomra van, annak jó szívvel ajánlom! 🙂

Farsangi fánk 

Hozzávalók:

Az élesztőt felfuttatásához:

     • 50 g élesztő 

     • 200 ml langyos tej

     • 1 tk kristálycukor 

     • 2 ek liszt

A tésztához:

     • 5 tojás sárgája 

     • 800 g liszt

     • 2 ek porcukor 

     • 1 ek vaj

     • 1 ek rum

     • 1 csipet só 

A sütéshez: 

     • 1000 ml olaj 


Elkészítés:

A langyos tejben elkeverjük a cukrot és a lisztet, majd bele morzsoljuk az élesztőt. 10-15 perc alatt felfuttatjuk. 

A tojások sárgáját, a porcukrot, a vajat és a rumot a robotgép üstjébe tesszük és habosra keverjük. 

Az üstbe szitáljuk a lisztet, bele öntjük a felfuttatott élesztőt és hozzáadjuk a sót. 

Alaposan kidagasztjuk, szép hólyagos legyen. Ha szükséges, tehetünk még bele egy kis langyos tejet, vagy ha túl lágy, akkor lisztet.

Közepes lágyságú tésztát kell kapnunk.

A tálat letakarjuk folpackkal, és a tésztánkat meleg helyen duplájára kelesztjük. Ez kb 1 óra. 

Amikor megkelt, lisztezett felületre borítjuk, majd kb ujjnyi vastagra nyújtjuk. 

Kb. 8-10 cm átmérőjű köröket szaggatunk a tésztából. Erre akár egy pohár is jó. Egy konyharuhával letakarjuk, majd még kb 30 perc alatt a duplájára kelesztjük. 

Egy magas falú edényben felhevítjük az olajat. Ne legyen túl forró, mert akkor kívül megég a fánk, belül viszont nyers marad. 

A fánkok közepét benyomjuk a hüvelyk ujjunkal, majd ezt az oldalát tesszük először az olajba. Fedővel lefedve sütjük 1,5-2 percig. Ezután megfordítjuk, és a másik oldalát is ennyi ideig sütjük, immár fedő nélkül. 

Az elkészült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj le tudjon csöpögni.

Ha hűlt egy kicsit, megszórjuk porcukorral és lekvárt teszünk a közepébe. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése