2021. február 10., szerda

Csuftice - Balkán húsgombóc

 Ez a finom húsgombócos étel a Balkán-félszigetről származik. Két fajtája is létezik. Az egyiket burgonyával vagy zöldségekkel készítik, a másikat pedig rizzsel. Utóbbi inkább Görögországban ismert. Abban viszont mindegyik megegyezik, hogy leginkább marhahúsból készül. 

Én most a burgonyás változatát készítettem el, amit a saját ízlésünkre formáltam. A húsnak csak a fele marha, és került bele egy kis sajt is a kislányom kedvéért. 

Bátran mondhatom, hogy nagyon finom volt! 😊

Csuftice - Balkán húsgombóc

Hozzávalók:

A gombócokhoz:

     • 200 g darált marhahús 

     • 200 g darált sertéshús 

     • 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva 

     • 1 gerezd fokhagyma reszelve

     • 1 tojás 

     • 1 csapott tk só 

     • 1/2 mk őrölt fekete bors 

     • 1/2 tk őrölt kömény 

     • 1/2 tk őrölt pirospaprika 

     • 2 ek zsemlemorzsa 

Az öntethez:

     • 1 tojás 

     • 50 ml tej

     • 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld 

A húsgombócok köré:

     • 9-10 db kisebb szemű burgonya 

     • 1 kisebb kápia paprika 

     • 3 szál újhagyma 

A sütőtál aljára: 

     • 2 ek olíva olaj 

     • 3-4 ek reszelt parmezán 

A tetejére:

     • 1 nagy csipet reszelt parmezán 

Elkészítés: 

A húsgombóc hozzávalóit összegyúrjuk, és közepes nagyságú gombócokat formázunk belőle. 

Egy kiolajozott tepsibe tesszük őket, és előmelegített, hőlégkeveréses 190 °C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Fél időben megfordíthatjuk őket. 

Amíg a húsgombócok sülnek, előkészítjük a többi hozzávalót. 

A burgonyát megpucoljuk, és keresztben félbe vágjuk. Sós vízben megfőzzük. Ne főzzük túl, nehogy szét essen!

A kápia paprikát kis kockákra, az újhagymákat karikára vágjuk. 

Az öntethez felverjük a tojást a tejjel, majd bele keverjük a petrezselymet. 

Egy hőálló tálat kiolajozunk, és megszórjuk reszelt parmezánnal. 

Erre szép sorban rápakoljuk a gombócokat és a félbe vágott főtt burgonyákat. Közéjük szórjuk a paprikát és az újhagymát, majd a tetejét meglocsoljuk a tojásos tejjel. 

A tetejére ízlés szerint szórhatunk egy pici sajtot, de ez elhagyható. 

Előmelegített, hőlégkeveréses 190°C-os sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. Az a lényeg, hogy a krumpli kicsit megpiruljon. 

Friss salátával tálalhatjuk. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése