2020. december 5., szombat

Ünnepi keksz

 Mint minden gyerek, az én "csöpp" (lassan 8 éves) lányom is hatalmas izgalomban van, mert holnap jön a Mikulás. 🙂 Sok gyerek ilyen idős korában már nem hisz a Mikuban. Ámde az enyém még szentül meg van győződve arról, hogy igenis a nagyszakállú hozza a meglepetés játékokat és a csokikat. Soha nem gondoltam volna, hogy ennyi idősen még hinni fog, de imádom érte, hogy ilyen. 🥰

Minden évben tesz ki a Télapónak egy kis sütit, és egy bögre tejet. Eddig általában valami készen vásárolt keksz, vagy az épp aznap véletlenül sütött süti lett kitéve. Ám idén úgy döntött, hogy Ő fog sütni valamit, ami kizárólag a Mikulás kedvéért készül. Így született meg ez a pecsételővel készített isteni illatú ünnepi keksz, amiben csak az összeállításánál  volt szüksége segítségre. 🙂


Ünnepi keksz 


Hozzávalók: (kb. 26-28 db)


• 130 g puha vaj


• 180 g porcukor 

• 1 csipet só 

• 1 mk vanília aroma

• 1 tojás 

• 1 tk fahéj 

• 3 ek tej

• 350 liszt


Elkészítés: 

Egy keverő tálba tesszük a vajat a porcukorral és habosra keverjük. 

Hozzáadjuk a sót, a vanília aromát, a tojást, a fahéjat és a tejet. Alaposan összekeverjük. 

A végén jöhet bele a liszt, aztán az egészet összegyúrjuk. 

Gombócot formálunk belőle, majd folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük. Legalább 1 órára hagyjuk ott. Nekem kb. 3 órát volt bent, mert mást is csináltam közben. 🙂

A pihentetés után lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk a tésztát. 

7 cm átmérőjű, kör alakú formára kiszaggatjuk, majd a süti pecsételővel mintát nyomunk bele. Érdemes a pecsételőt először lisztbe mártani és csak azután erősen a tésztára nyomni.

Előmelegített 180C °-os sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a tetejének lesz egy kis színe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése