Oldalak

2020. november 16., hétfő

Töltött háromszög

 Ez egy ősrégi recept, szerintem a gyakorló háziasszonyok nagy része minimum egyszer már elkészítette. Én rendszeresen megsütöm, mert a kislányom nagyon szereti. Ezért kerül ide most az én kis recept gyűjteményembe is. 🙂
Általában vasárnap délután készül, és másnap a lányka ezt szokta vinni tízóraira a suliba. Másnap is ugyanolyan finom, nem szárad ki, ha egy lefedett dobozban, vagy edényben tároljuk.
A tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk, akár édesen is készíthetjük. Én töltöttem már Nutellával és mazsolás túróval is. Ilyenkor természetesen nem kerül a tésztába csak egy kis csipet só. Én az édes változatnál szoktam bele tenni 2 evőkanál cukrot, így még finomabb.

Töltött háromszög 



Hozzávalók:

A tésztához:

      • 250 ml tej

      • 1 tk kristálycukor 

      • 25 g élesztő 

      • 450 g liszt

      • 1 tk só 

      • 100 ml étolaj 


A töltelékhez:

     • 100 g tejföl 

     • 85 g natúr tömlős sajt

     • 1 kisebb lilahagyma 

     • 200 g csirkemell sonka

     • 140 g konzerv kukorica 

     • 150 g reszelt sajt 

     • 1 tojás 

     • 1 tk fokhagymapor 

     • 1 csipet bors 


A tetejére:

     • 1 tojás 

     • szezámmag 

     • reszelt sajt 


Elkészítés: 

100 ml langyos tejben elkeverjük a cukrot, bele morzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen hagyjuk kb. 10 perc alatt felfutni.

Egy dagasztó tálba tesszük a lisztet, a sót, az olajat, a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk. Egy lágy tésztát fogunk kapni, amitől nem kell megijedt, mert a kelés során szépen össze áll. 
Meleg helyen 1 órát pihentetjük.

Amíg kel a tészta, elkeszíthetjük a tölteléket. 
Egy tálban összekeverjük a tejfölt, a tömlős sajtot és a tojást. Én egy habverőt használtam, azzal sikerült csomómentesre keverni.
Hozzáadjuk a borsot és a fokhagymaport. 
Apró kockára vágjuk a lilahagymát és a sonkát, majd a keverékbe tesszük. Hozzáadjuk még a kukoricát és a reszelt sajtot is, aztán jól összekeverjük. 
Folpackkal lefedve felhasználásig a hűtőbe tesszük. 

Amikor a tészta megkelt, két részre osztjuk, majd az egyik felét téglalap alakúra nyújtjuk. 

Rá tesszük a töltelék felét és szép egyenletesen eloszlatjuk rajta.

Feltekerjük, mint a bejglit, majd kissé ellapítjuk a tetejét. Egy éles késsel felszeleteljük úgy, hogy háromszög formákat kapjunk.






Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és szezámmaggal. Eredetileg csak szezámmaggal kéne, de a kislányom ragaszkodik a sajthoz. 🙂

A tészta másik felével is ugyanígy járunk el.

Előmelegített, hőlégkeveréses 180 C°-os sütőben 20-25 percig sütjük. A sütési idő sütő függő. Lehet, hogy pár perccel többet kell sütni. 


💕💕💕







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése