2020. november 3., kedd

Ír szódás kenyér

 Ez az a kenyér, ami mindig kihúz a bajból, ha nincs itthon semmi pékáru. Szépnek semmi esetre nem nevezném (fotózni is szörnyű volt). 😆 
Viszont nagyon hamar elkészül, nem kell keleszteni és még finom is. Egy tartalmas leveshez, vagy egy kis szendvicshez tökéletesen megfelelő. Én ma sült hurkához és  kolbászhoz sütöttem meg.
Azt azért jó tudni, hogy az íze kicsit más, mint a fehér kenyérnek, de ettől függetlenül nagyon finom. 
Készíthető teljes kiőrlésű liszttel is, fele-fele arányban (250g fehér liszt - 250 g teljes kiőrlésű liszt).
Akinek nincs otthon író, az tud házilag is készíteni. Egy bögre zsíros tejbe teszünk 1 evőkanál citromot, vagy ecetet és hagyjuk 20-30 percig pihenni. Ha véletlenül nem indulna be az erjedés, akkor adjunk még hozzá egy pici citromot vagy ecetet. Ezután azonnal fel kell használni! A folyamat során a tej felszínén kis darabkák jönnek majd létre. Ha ez valakit zavar, nyugodtan leszűrheti. 

Ír szódás kenyér 



Hozzávalók:

     • 500 g fehér liszt

     • 1 tk. szódabikarbóna
 
     • 1 tk. só 

     • 400 g író

     • 1 tk fokhagymapor (elhagyható)


Elkészítés:

A hozzávalókat össze dolgozzuk (nem gyúrjuk!!!).

Lisztezett felületen átforgatjuk, gombócot formálunk belőle. 

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd a tetejét kb. 2-3 mm mélyen bevagdossuk. (Nem mélyebben, mert így is kissé szét fog nyílni sütés közben!)
Ízlés szerint tehetünk a tetejére valamilyen magot díszítés gyanánt (nálam most egy pici szezámmag került rá).

Előmelegített 200 C°- os sütőben 40 percig sütjük. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése