2020. november 8., vasárnap

Hajtogatott hagymás-tepertős pogácsa

Nagyon ritkán készítem ezt a pogácsát, mert ugye nem valami diétás. 🙂 Amikor viszont megsütöm, pillanatok alatt elfogy. Csak akkor fogjunk hozzá,  ha nem vagyunk idő hiányában, mert a hajtogatások miatt hosszadalmas az elkészítés. 

Hajtogatott hagymás-tepertős pogácsa 




Hozzávalók:

A tésztához: 

     • 30 g friss élesztő 

     • 1 tk kristálycukor 

     • 50 ml tej + 100 ml az élesztő felfuttatásához 

     • 500 g liszt 

     • 100 ml tejföl 

     • 2-3 ek fehérbor 

     • 125g vaj

     • 25 g zsír

     • 1 tk só 

A töltelékbe:

     • 250 g darált tepertő 

     • 1/2 tk só 

     • 1/2 mk bors

     • 1 mk mustár 

     • 1 kis fej lilahagyma 

     • 1 tk olaj

A lekenéshez:

     • 1 tojás 


Elkészítés: 

A hagymát nagyon apróra vágjuk, majd pár perc alatt megfuttatjuk az olajon.

A darált tepertőbe keverjük a hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a mustárt.

100 ml langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd bele morzsoljuk az élesztőt. Kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. 

A lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, a sót, a puha vajat, a fehérbort, a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt. 

Rétes tészta állagúra gyúrjuk a tésztát, szépen kidolgozzuk.

Az elkészült tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a tepertőkrémmel, majd feltekerjük, mint a bejglit. Ezután félbe hajtjuk, majd hűvös helyen 20 percet pihentetjük. 

Ezután megint kinyújtjuk, feltekerjük, félbe hajtjuk és pihentetjük 20 percig. Ezen kívül még egyszer megismételjük.

A tésztát kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd vékonyan lekenjük felvert tojással. Néhány percig pihentetjük, majd egy éles késsel rácsosra bevagdossuk a tetejét. Érdemes végig hűvösebb helyen dolgozni, mert minél melegebb van, annál ragacsosabb a tészta.

Egy 5 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk a pogácsákat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 

Előmelegített, hőlégkeveréses 200C °-os sütőben 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése