2020. november 14., szombat

Gyors vajas kifli

 Már nagyon régóta készítem ezt a kifli receptet, mert hamar elkészül és nagyon finom. Picit változtattam az eredeti recepten, mert ott nagyon sokalltam a tej mennyiségét. Most már el van találva a recept, de sokszor felvesz még plusz lisztet. Ez mindig a liszttől függ. 

Gyors vajas kifli



Hozzávalók:

•350 g liszt + ami a nyújtáshoz kell

• 220 ml langyos tej + 2 ek a lekenéshez 

• 25 g friss élesztő 

• 1 tk kristálycukor 

• 1 tk só 

• 25 g olvasztott vaj


Elkészítés:

A tej felét langyosra melegítjük, beletesszük a cukrot és hozzáadjuk az elmorzsolt élesztőt, majd felfuttatjuk.

Egy dagasztó tálba tesszük a lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a tej másik felét.
Alaposan kidagasztjuk. Ha szükséges még lisztet tenni hozzá, akkor pótoljuk. A lényeg, hogy rugalmas, jól kezelhető tésztát kapjunk.

A tésztát ketté osztjuk, kör alakúra nyújtjuk, majd 4 felé vágjuk (4 körcikket kapunk).

Minden körcikket vékony háromszöggé nyújtunk, majd a széles végétől indulva feltekerjük. A szélesebb vége max. 15 centi legyen.

A megformázott kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. 

A sütőt bekapcsoljuk 200C°-ra, majd addig amíg a sütő bemelegszik pihentetjük a kifliket.

Mielőtt betesszük a sütőbe, lekenjük tejjel a tetejüket. 

25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése