2016. október 24., hétfő

Sütőtök krémleves

Nagyon szeretjük a sütőtököt, minden ősszel többször az étlapra kerül nálunk. 

Sokféleképpen elkészíthető, van aki édesen szereti, van aki sósan. Anyukám például teljesen natúrban süti, minden nélkül. Én személy szerint a sós-fűszeres verziót kedvelem, az édestől a víz ver. 🙂 

Ettől függetlenül, egy leheletnyi mézzel a sós változatot is megbolondítom néha, mert isteni ízt ad neki. Itt most a sütés folyamán kihagytam, mert a levesbe amúgy is tettem mézet. Aki fűszeresen süti a tököt, egyszer feltétlenül próbálja ki mézzel. Valami isteni! 🙂


Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
  • 1 kisebb hokkaido tök (850g)
  • 3 ek extra szűz olíva olaj
  • 6 csipet só
  • 3 csipet bors
  • 1 rozmaring ág
  • 6 kisebb gerezd fokhagyma
  • 700 ml zöldség vagy hús alaplé (ha nincs, akkor helyettesíthető 700 ml vízzel és 2 ek ételízesítővel)
  • 330 ml főzőtejszín
  • 1 ek méz

Elkészítés:

A sütőtök magjait eltávolítjuk, majd cikkekre vágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk. A fokhagyma gerezdeket összenyomjuk egy nagy kés lapjával, majd a rozmaringgal együtt a tökszeletekre helyezzük.
Előmelegített 190 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.


Amikor a sütőtök elkészült, eltávolítjuk a héját, majd egy edénybe tesszük és felöntjük alaplével. Kb. 20 percig lassú tűzön főzzük.

 


Egy botmixer segítségével pépesítjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a mézet. Pár percig még forraljuk, majd azonnal tálaljuk. Én most levesgyöngyöt tettem bele, de egy kevés reszelt sajttal, vagy pirított hagymával is nagyon finom.
 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése