2016. október 23., vasárnap

Csikós szűzérme

Ma reggel gondolkodtam a hűtő előtt ácsorogva, hogy mi legyen az ebéd. Általában már pénteken tudom, hogy mi lesz a hétvégi menü, de most valahogy ötlet nélkül maradtam, meg igazából nem is nagyon agyaltam rajta. 

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy hála az én drága férjecskémnek, van egy elég nagy fagyasztóm. Így ha végképp nincs ötletem, akkor kiveszek valamit, aztán hajrá! 

Ma ahogy álldogáltam a hűtő előtt, rám kacsintott egy szép darab szűzérme. Félreértés ne essék, nincs tele vele a fagyasztóm, mert elég borsos az ára. 🙂 Viszont a Lidl-ben néha le van árazva, és ilyenkor veszünk egy kisebb darabot, „majdjóleszvalamire” alapon. 

Na, ma eljött a napja, úgyhogy Apjokkal megegyeztünk, hogy ma szüzet áldozunk. 🙂 A kérdésre, hogy mi legyen belőle, azonnal rávágta a szokásos választ: valami tejfölös. Így nekifogtam ennek a csikós beütésű ételnek, mert én meg valami lecsósat kívántam. Így mindkettőnknek igaza lett 🙂


Csikós szűzérme
Hozzávalók:
  • 80 g füstölt szalonna
  • 650 g sertés szűz
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 csapott tk só
  • 3 csipet bors
  • ½ mk őrölt kömény
  • 1 tk pirospaprika
  • 250 ml víz
  • 250 g tejföl

Elkészítés:

A szalonnát apró kockára vágjuk, majd egy edényben kiolvasztjuk a zsírját. Ha kisült a zsír, kivesszük belőle a szalonnát és félretesszük.

 

A húsról eltávolítjuk a hártyás, inas részeket, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. A szeleteket a kezünkkel kissé ellapítjuk, majd ízlés szerint megsózzuk.

 

A hússzeletek mindkét oldalát megpirítjuk a szalonna zsírjában, majd alufóliával lefedve félretesszük.

 


A visszamaradt zsírban elkezdjük dinsztelni az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát. Hozzáadjuk a sült szalonnát, majd pár percig együtt sütjük.


A paprikát és a paradicsomot kis kockára vágjuk, majd a hagymához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és pirospaprikával. Felöntjük kb. 150 ml vízzel, majd fedő alatt kb. 15 percig pároljuk.

 


A lecsós alapba tesszük a húsokat, hozzáadjuk a maradék vizet, majd készre főzzük. Amikor elkészült, egy sűrű, lecsós szaftnak kell lennie a hús alatt. Ha nem így van, akkor még forralhatjuk, vagy adhatunk majd hozzá a tejföl mellett egy pici lisztet is. Nekem nem kellett, mert elég sűrű volt, így csak a tejfölt tettem bele a végén és alaposan összeforraltam. Most párolt rizzsel ettük, mert a család azt rendelt, de tésztával vagy nokedlivel is nagyon finom. 🙂

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése