2015. november 6., péntek

Túrós rétes

Valamelyik nap nézegettem a süteményeket a neten, mert a múltkor zsákmányolt túró nagyja még megvolt, így fel akartam használni. 

A párom nagyon szereti a rétest, viszont eddig még csak egyszer készítettünk házi rétes tésztát, ami sajna nem lett tökéletes, sőt. Szakadt, mint a hét fene. 🙂

Találtam mindenféle túrós süti receptet, túrós pogit, de a kedvencem a lusta asszony rétese lett.  Csak ez ugye mégsem olyan mint az igazi rétes, hiába hangzik olyan megnyerően a neve. Na, mondom lesz itt nekünk lusta asszony meg rétes is! 🙂 Elszaladtunk a boltba és vettem kész rétes tésztát. A töltelékhez pedig a jól bevált családi receptet ástam elő. Ettől egyszerűbb recept nincs egy lusta asszonynak. 😅


Túrós rétes

Hozzávalók:
  • 8 db réteslap (45x35 cm)
  • 4 ek búzadara

A töltelékhez:
  • 400 g tehéntúró
  • 50 g mazsola
  • 2 db tojás
  • 5 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom héja

A kenéshez:
  • 50 g vaj
  • 100 g napraforgó olaj

Elkészítés:

A mazsolát kevés forrásban lévő vízbe tesszük egy pár percre, amíg meg nem dagad. Leszűrjük, hideg vízzel átöblítjük és alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet.

A túrót áttörjük egy villával, hozzáadjuk a tojást, a cukrokat, a citrom héjat és a mazsolát. Alaposan kikeverjük, majd félre tesszük.


Az olajat összekeverjük az olvasztott vajjal. Valószínűleg nem fog kelleni az összes, de biztos, ami biztos, keverjük ki a megadott adagot. Nekem kb. a negyede megmaradt, (lehet még több is) de függ a réteslap nagyságától is.

Az első rétestésztát egy nedves, alaposan kicsavart konyharuhára terítjük, majd egy ecset segítségével eloszlatunk rajta kb. 1 evőkanálnyi vajas olajat. Nem kell túlságosan megkenni, ne tocsogjon, de figyeljünk oda, hogy mindenhova jusson.


Egy rétesre négy lapot számoljunk. A legfelső lapot már nem kell annyira megkenni.
A réteslap szélesebb oldalának kb. 6 cm széles, felénk eső részére szórunk kb. 1 evőkanálnyi búzadarát.


A búzadarán eloszlatjuk a töltelék felét úgy, hogy a két szélén hagyjunk ki egy kis helyet, hogy oldalról is be tudjuk hajtani a tésztát, hogy a töltelék ne folyjon ki. Aztán a tölteléket is megszórjuk búzadarával.



A konyharuha segítségével feltekerjük a rétest. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd vékonyan lekenjük a tetejét és az oldalát vajas olajjal.


A másik rétest is elkészítjük, majd előmelegített 180-190 C fokos sütőben kb. 30 perc alatt arany barnára sütjük. A sütés ideje és hőmérséklete sütő függő, figyeljünk oda rá, nehogy túlságosan megsüljön.



A kihűlt rétest felszeleteljük, majd porcukorral megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése