2015. november 24., kedd

Sajtos pogácsa 2.

Már említettem egy párszor, hogy nekem minden jöhet ami sós süti. Legyen az kelt, nem kelt, húsos, nem húsos, magos, nem magos. 🙂 Teljesen mindegy. 🙂 

A pogácsa viszont a szívem csücske. Egyszerűen imádom! Igaz, ide a blogra még nem nagyon tettem fel receptet, de lassacskán szándékomban áll pótolni, mert jó sok van belőle az itthoni receptes füzetemben. 

Ez a következő, egy végtelenül egyszerű, de annál finomabb pogi recept, amit mindenkinek csak ajánlani tudok. 🙂


Sajtos pogácsa 2.
Hozzávalók:
  • 150 ml langyos tej
  • 15 g élesztő
  • 1 csipet cukor
  • 500 g liszt
  • 225 g puha vaj
  • 1,5 tk só
  • 75 ml tejföl

A tetejére:
  • 1 tojás
  • 100 g reszelt sajt

Elkészítése:

A langyos tejben egy csipet cukor hozzáadásával felfuttatjuk az élesztőt.
A liszthez adjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat.


Hozzáadjuk a tejfölt és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan összegyúrjuk.


Meleg helyen 1 órát pihentetjük.
Enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, majd pogácsa formára szaggatjuk. Én most 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval készítettem.


A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejüket megkenjük felvert tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal.


Előmelegített 180 C fokos sütőben kb 30 perc alatt arany barnára sütjük. A sütés ideje sütőfüggő, a vége felé ellenőrizgessük, hogy mennyire sül.


2 megjegyzés:

  1. kedves Alajuli, a Cookpaden már sütöttem a receptjeidből, ezért magabiztosan kezdtem hozzá ehhez. A tészta csodálatosan összeállt, könnyű volt vele dolgozni, a kész pogácsa pedig még gőzölgött, amikor elfogyott. Köszönöm, visszatérő darab lesz nálunk! Gergő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gergő!
      Nagyon örülök, hogy tetszett a recept! 🙂 Köszönöm, hogy kipróbáltad. Remélem találsz még kedvedre való ötletet és követed a blogot.
      Üdv. : Alajuli

      Törlés