2015. november 17., kedd

Csalamádé tartósítószer nélkül

Igazi savanyúság rajongó vagyok. Anyukám rendszeresen tesz el mindenféle finomságot, mindig nagyon jól sikerül neki. Hát én nem vagyok ennyire szorgos savanyú ügyben, mert őszintén szólva kicsit tartok tőle, hogy elrontom és az egész mehet a szemétbe. Ismerősöktől sokszor hallottam már, hogy felforr, vagy rossz ízű lesz, így én még meg sem próbálkoztam vele. Talán majd egyszer … :)
Ez a csalamádé recept viszont már elég régóta visszatérő vendég nálam, mivel nem tartalmaz tartósítót és annyi a titka, hogy hűtőben kell tartani. Hetekig finom marad, bár ebből a szempontból még nem sokszor lett tesztelve. :)
Csalamádé tartósítószer nélkül
Hozzávalók:
  • 650 g káposzta (torzsa nélkül)
  • 230 g sárgarépa (megpucolva)
  • 400 g kígyó uborka
  • 220 g vöröshagyma (héj nélkül)
  • 100 g tv paprika (magház nélkül)
  • 4 tk só
  • 1 mk fehérbors
  • 1,5 tk őrölt kömény
  • 2 ek 25%-os ecet
  • 8 ek kristálycukor
  • 1 l víz
Elkészítés:

A zöldségeket vékonyra legyaluljuk, alaposan besózzuk, megborsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel.
Alaposan összekeverjük,majd 1-2 órát állni hagyjuk.


Amikor összeértek az ízek, a kezünkkel alaposan kinyomkodjuk belőle a levet.
Üvegekbe töltjük, de ügyelünk rá, hogy ne tömjük meg túlságosan, hogy az öntet mindenhol át tudja járni.


Összekeverjük a cukrot, és az ecetet a vízzel, majd a zöldségekre öntjük, hogy teljesen ellepje.



Lezárjuk az üvegeket, majd hűtőszekrényben tároljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése