2015. október 9., péntek

Sajtos pogácsa

Ha valami igazán finom sós nassolni valóra vágyik a család, akkor ez a pogácsa recept mindig előkerül. 

Évek óta sütöm már, még soha nem okozott csalódást. 

Az alap recept Anyukám egyik régi kolléganőjétől származik, amiért a mai napig hálás vagyok. 🙂 

Az évek során a recept apró finomításokon ment keresztül, és mára már mondhatom, hogy megszületett a tökéletes verzió. Aki szereti a finom, omlós pogácsát, az feltétlenül próbálja ki! 🙂


Sajtos pogácsa
Hozzávalók:

A tésztához:
  • 600 g finomliszt
  • 3 kisebb főtt burgonya összetörve
  • 100 ml tej
  • 42 g élesztő
  • 150 ml tejföl
  • 1 ek só
  • 1 tk cukor
  • 2 tojássárga
  • 200 g puha vaj
A hajtogatáshoz:
  • 50 g olvasztott vaj
  • 150 g reszelt sajt
A tetejére:
  • a megmaradt tojásfehérje (nem kell mind)
  • 100 g reszelt sajt
Elkészítés:

A lisztet beleszitáljuk egy tálba, majd hozzákeverjük a sót, a cukrot és az összetört burgonyát (nem baj ha még nem hűlt ki).
A keverőgép üstjébe tesszük a tejfölt, a tojássárgáját és a vajat. Ráöntjük a lisztes keveréket, egy kis mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meglangyosított tejet.

A dagasztó géppel alaposan kikeverjük, majd meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Én a sütőbe szoktam betenni kb 25-30 fokra.

Amikor megkelt, lisztezett felületen kb 2 cm vastagra kinyújtjuk, megkenjük az olvasztott vaj felével, majd megszórjuk a reszelt sajt felével. Ezután hajtogatjuk.

A tészta felső egyharmad részét behajtjuk úgy, hogy alul egyharmad rész tészta kimaradjon. Az alsó még szabadon lévő egyharmad rész tésztát fölfelé ráhajtjuk a már dupla tésztarétegre. Ezután balról jobbra félbe hajtjuk. Konyharuhával letakarva 20 percig pihentetjük.

Ezután újra kinyújtjuk, vajazzuk, megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Újra hajtogatjuk, majd letakarva még 20 percig pihentetjük.

Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd a tetejét egy éles késsel berácsozzuk. Megkenjük a tojás fehérjével, megszórjuk reszelt sajttal, majd kockára vágjuk. Természetesen lehet pogácsaszaggatót is használni, de én most kicsit siettem, és nem volt időm újra gyúrni és szaggatni. (meg kedvem se 🙂)

A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és légkeveréses sütőben 180 fokon 15 perc alatt megsütjük.

Hideg kakaóval valami isteni! 🙂


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése