2015. június 9., kedd

Pásztor pite

Sokszor láttam már különböző főző műsorokban ezt a receptet és mindig nagyon tetszett. Pár hónapja készítettem el először, és nagy sikere volt. Igaz, hogy az eredeti receptben nincs borsó, és a fűszerezése is picit más, de nekünk így ízlik. 😊
 
Pásztor pite
Hozzávalók:

A raguhoz:
  • 3 ek. olíva olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250g darált hús
  • 150 g sárgarépa
  • 150 g zellergumó
  • 150 g zöldborsó
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 kisebb tv paprika
  • só, bors, pirospaprika, őrölt kömény
  • 2 ek. petrezselyemzöld
A burgonya püréhez:
  • 500 g burgonya
  • 50 g vaj
  • 150 ml tej
  • 2 ek. parmezán (elhagyható)
  • 1 csipet szerecsendió
Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát megdinszteljük az olajon. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és pirospaprikával. Felöntjük kb 1 dl vízzel, hozzáadjuk a darált húst, az apró kockára vágott répát, zellert, paradicsomot, paprikát, és a borsót. Addig főzzük a ragut, amíg minden meg nem puhul, aztán magasabb lángon kissé lepirítjuk. Arra törekedjünk, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon benne.


Ha nem olyan a főzőedényünk amit sütőben is lehet használni, akkor tegyük át a ragut egy tűzálló tálba, vagy tepsibe.
Sós vízben megfőzzük a kockára vágott burgonyát, majd a vaj,a tej és a szerecsendió hozzáadásával elkészítjük a burgonya pürét. Hagyjuk kissé sűrűbbre, ne tegyünk bele túl sok tejet. Aki szereti, tehet bele parmezánt, nagyon jó ízt ad neki és szebben pirul meg a sütőben.


A ragu tetejére simítjuk a burgonyát, majd 200 fokos sütőben szép arany barnára sütjük. Akinek van grill fokozat a sütőjében, használja bátran, sokkal hamarabb elkészül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése