2015. május 22., péntek

Spárgás-csirkés rakott tészta

Felénk most tombol a spárga szezon. Itt szívesen eszik sonkába tekerve, holland szósszal meglocsolva. A férjem nagyon szereti, de én nem vagyok oda érte. A spárgát igazából megeszem, ha egy raguban van, de ez a sonkába tekerős megoldás nem nyeri el a tetszésem. Gondoltam kitalálok valamit, hogy megtaláljuk az arany középutat. A párom kedvéért spárga, az én kedvemért tészta. :) Éljen a kompromisszum! :)
 
Spárgás-csirkés rakott tészta
Hozzávalók:
  • 2 fél sült csirkemell
  • 250 g széles metélt
  • 500 ml főzőtejszín
  • 4 tojás sárgája 
  • 100 g vaj 
  •   
  • fehér bors 
  • citromlé 
  • 1 nagy paradicsom
  • 500 g spárga
  • 150 g prosciutto sonka (gépsonka is jó)
  • 80 g reszelt sajt
  • 1 nagy marék metélő hagyma
Elkészítés:

A csirkemellet kockára vágjuk, és hirtelen megsütjük egy kevés olíva olajon. Nekem maradék egyben sült csirkemellem volt, azt szeleteltem fel.
Sós vízben megfőzzük a tésztát, de nem teljesen puhára.
Sós, enyhén cukros vízben megfőzzük a spárgát is, és hagyjuk kihűlni.
A mártáshoz nagyon kis lángon vízfürdőt készítünk. A tojás sárgákat kikeverjük 4 ek. vízzel, kis sóval ízesítjük. Ezután feltesszük a vízfürdőre, ahol habverővel szép habosra, lazára keverjük. 
A mikróban megolvasztjuk a vajat és langyosan keverjük a mártásba. Ízlés szerint adunk hozzá citromlevet (kb 2 ek.), fehér borsot, esetleg még egy kis sót.  Hozzákeverjük a langyos mártáshoz a főzőtejszínt. Ez egy hollandi mártás lesz, ami nagyon jól passzol a spárgához.
Amikor minden alapanyagot előkészítettünk, összeállítjuk a rakott tésztát.
A főtt tésztát összekeverjük a hollandi mártás felével, majd egy hőálló tálba tesszük.


A tészta tetejére rendezzük a csirkemell kockákat, majd meglocsoljuk a maradék szósz felével és megszórjuk apróra vágott snidlinggel.


A megfőzött spárgákat beletekerjük a sonkába és a csirkemell tetejére fektetjük.


Ráöntjük a maradék szószt, paradicsom szeleteket teszünk rá, megszórjuk snidlinggel, majd az egészet meghintjük egy kevés reszelt sajttal.


200 fokos sütőben kb. 35 percig sütjük, amíg arany barna lesz a teteje.


Sütés után még hagyjuk állni egy kicsit, hogy a tészta alaposan magába tudja szívni a szószt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése