2015. május 15., péntek

Brokkoli rakottas fehérboros sajtmártásban

A múltkor megint zöldségrohamot kaptam, így jól bevásároltam. Ebből a rohamból maradt hátra egy szép brokkoli, ami már egy pár napja a hűtőben ücsörgött. Hirtelen ötlettől vezérelve egy rakottas lett belőle némi extra sajtos öntettel. Nagyon finom lett. 😊
 
Brokkoli rakottas fehérboros sajtmártásban
Hozzávalók:
  • 1 nagyobb brokkoli
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 apró fej fokhagyma
  • 4 szál újhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1/2 tv paprika
  • 300 g csirkemell
  • 3 ek. olíva olaj
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 330 g főzőtejszín
  • 200 g krémsajt
  • 100 g reszelt sajt
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 bögre rizs (2,5 dl-es a bögre)
  • só, bors, szerecsendió, őrölt kömény, ételízesítő
Elkészítés:

A brokkolit egészben beletesszük egy fazékba, majd 2 ujjnyi vizet engedünk alá és hozzáadunk egy csapott evőkanál sót. Puhára főzzük (figyeljünk azért, hogy ne essen szét), kivesszük a vízből, majd félretesszük.
A rizst a szokásos módon, dupla adag vízzel, ételízesítővel megfőzzük.
A vöröshagymát és az újhagymát apróra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük és az olíva olajon megfuttatjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel. Hozzáadjuk a meghámozott, apróra vágott paradicsomot és a paprikát. Kicsit összefőzzük, aztán beletesszük a csíkokra vágott csirkemellet és a felaprózott petrezselymet is. Felöntjük 1 dl fehérborral, adunk hozzá egy kevés szerecsendiót és készre főzzük. Amikor elkészült, belekeverjük a főtt rizst.


Egy gyorsfőző edényben összeforraljuk a főzőtejszínt a krémsajttal és a fehérborral. Borssal, szerecsendióval ízesítjük, majd hozzáadunk 0,5 dl fehérbort. A végén beletesszük a reszelt sajtot és kevergetjük amíg bele nem olvad a mártásba.
Egy jénai tálba simítjuk a rizses húst, rátesszük a rózsáira szedett brokkolit, majd leöntjük a sajtmártással.

                       

 Forró 220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirul a teteje, előbb is kivehetjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése