2021. június 20., vasárnap

Csirkepaprikás

 Ez az étel akkora kedvenc számomra, hogy bármikor meg tudnám enni. 

Gyerekként rengeteg alkalommal ettük ezt a finomságot drága Nagymamám konyhájában, így nekem ez felejthetetlen emlék. 

Imádtam Nagymamám főztjét, ezért igyekszem olyanra készíteni az ételeket, hogy vissza tudjam hozni a gyerekkor ízeit. Gondolom senki nem lepődik meg azon, ha azt mondom, hogy nem sikerül. 🤷🏼‍♀️🙂

Hiába próbálkozom, soha nem tudom azt az ízt elő hozni, amit anno gyermekként éreztem. 

Így marad az én receptem, az én módszerem, de ha ezt a finomságot eszem, a Mama mindig eszembe jut. 🙂🤍

Csirkepaprikás

Hozzávalók:

     • 3 ek libazsír 

     • 3 fej vöröshagyma 

     • 3 gerezd fokhagyma 

     • 1 db tv paprika 

     • 1 db paradicsom 

     • 5 db egész csirkecomb 

     • ízlés szerint só, bors 

     • 1 ek őrölt pirospaprika 

     • 200 g tejföl 

     • 2 ek liszt

Elkészítés:

Egy lábasban felhevítjük a zsírt és elkezdjük benne sütni az apró kockákra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. 

Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és paradicsomot, majd pirítjuk, amíg levet nem engednek.

Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kb. 100 ml vízzel. Ezután közepes lángon addig sütjük, amíg el nem fő a leve.

Az edényt lehúzzuk a tűzről és a hagymás alaphoz keverjük a pirospaprikát. Rögtön felöntjük kb. 150 ml hideg vízzel, nehogy megégjen a pirospaprika. 

A csirkecombokat ketté vágjuk és és az edénybe tesszük. Ha még szükséges, önthetünk hozzá vizet. Lényeg, hogy nagyjából ellepje a combokat.

Kb. 35 perc alatt készre főzzük. Akkor jó, ha már puhák a csirkecombok.

Egy tálkában csomómentesre keverjük a tejfölt és a lisztet, majd a pörkölt szaftból teszünk hozzá néhány kanállal. 

Én általában ki szoktam szedni a combokat a szaftból, és úgy öntöm az edénybe a tejfölös habarást. Egyet forralok rajta, majd vissza teszem a combokat. Akinek ez macerás, az nyugodtan hagyja ki ezt a lépést. Nekem azért jobb így, mert jobban tudom kevergetni a szaftot, amíg besűrűsödik. 

Én a csirkepaprikást nokedlivel szeretem a legjobban, méghozzá jó sokkal. 😁 És persze egy szép adag uborkasaláta sem hiányozhat mellőle. Jó étvágyat! 😊

Nokedli recept: http://www.alajuli.hu/2020/12/nokedli.html

Uborkasaláta recept: http://www.alajuli.hu/2015/09/uborkasalata-gazdagon.html

2 megjegyzés:

  1. Szívemből szóltál, nagymamám főztjen nőttem fel, mindig azokat az ízeket keresem, persze nem lesz olyan, pedig úgy főzök, ahogy tőle láttam. Csirke paprikás kéthetente hétvégén mindig volt, a másik hétvégén pedig rántott hús vagy rántott csirke krumplival. És az ubisali is alap... Anikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nálunk is így váltakozott a menü. 🙂 Sőt, az én mamámnál a leves is ilyen volt. Általában vasárnaponként húsleves volt, viszont nyáron csak minden második héten, mert bejött a képbe a borsó leves is. 🙂
      Régi szép idők...🤍

      Törlés