2016. január 25., hétfő

Majonézes heringsaláta

Egy szlovák határ menti városban nőttem fel, így gyakran átjártunk vásárolni a „szomszédba”.

 Emlékszem még a Deli csokira, a Parenyica sajtra és természetesen a jó öreg ruszlira. Régi szép idők...

Manapság a férjem kedvéért szoktunk venni időnként, de legutóbb kicsit elméreteztük az adagot, többet vettünk a kelleténél. Itt jött a képbe az én egyik nagy kedvencem, a majonézes ruszli.

 Tudom, kissé megosztó étel, mert amikor szóba kerül, akkor az esetek 90 százalékában „fujjozik” mindenki. Azért én leírom a receptet, hogy benne legyen a kis gyűjteményben, hátha valaki kedvet kap hozzá. 🙂



Majonézes heringsaláta

Hozzávalók:
  • 500 g ruszli (ecetes hering saláta)
  • 200 g tejföl
  • 150 g majonéz
  • 1 tk mustár
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet bors
  • 3 közepes csemege uborka
  • 1 közepes édeskés alma
Elkészítés:

A tejfölt kikeverjük a majonézzel, és a mustárral. Ízlés szerint cukrozzuk, borsozzuk. Ha szükségét érezzük picit meg is sózhatjuk. Nekem nem kellett bele.

A halat kivesszük a léből. Aki nem szereti a nagyon intenzív ízeket, az kicsit le is öblítheti. Falatnyi kockára vágjuk, majd az öntethez keverjük. Aki szereti a ruszli mellett lévő hagymát, azt is beleteheti. Én mindig beleteszem, mert imádom. 

A csemege uborkát és az almát apró kockára vágjuk, majd a salátához adjuk és alaposan összekeverjük.

Pár órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.

2016. január 5., kedd

Káposztás tészta

Mint már többször említettem, imádom a tésztákat. Ha el kell döntenem, hogy melyik a kedvencem, háromféle jut eszembe rögtön. A bolognai, a krumplis tészta és a káposztás tészta. Egy vödörrel képes vagyok megenni mindháromból, bár mindig motoszkál bennem a lelkiismeret furdalás amikor degeszre tömöm magam velük. 🙂

Igazság szerint a három favoritból a káposztás tészta az, amelyiket a legritkábban készítek el, mert csak én eszem meg. Nincs oda érte sem a férjem, sem a kislányom. Most is egyedül ültem neki, de szerintem még 2 napig rá tudok járni, olyan szép adag lett belőle. 🙂


Káposztás tészta

Hozzávalók:
  • 6 ek olíva olaj
  • 1 kg káposzta
  • 500 g széles metélt
  • bors
  • cukor
Elkészítés:

Az olíva olajon elkezdjük dinsztelni az apróra vágott káposztát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk. A cukor el is hagyható, de egy pici nagyon jó ízt ad neki.

Amíg a káposzta dinsztelődik, enyhén sós vízben megfőzzük a tésztát.

A káposztát addig sütjük, amíg kissé le nem pirul. (Én legalábbis így szeretem🙂)

Amikor elkészültünk, a káposztához keverjük a tésztát, majd jóízűen elfogyasztjuk. 🙂

2016. január 1., péntek

Bajkeverő majom torta

Az én pici kislányom ma 3 éves. 🙂 Sokáig gondolkoztunk, hogy milyen legyen idén a tortája, mert az utóbbi két hétben minden nap másfélét kért. 🙂 Aztán a bajkeverő majom lett a nyerő, mert mostanság ő a nagy kedvenc. 🙂 Az nem volt kérdés, hogy csokis lesz, mivel a kisasszony enyhén szólva is csoki függő. 🙂 Szóval elkészült a nagy mű, megvan a nagy öröm, úgyhogy mindenki elégedett. 🙂 Boldog szülinapot kincsem! 🙂

Bajkeverő majom torta

Hozzávalók:

A fondanthoz:
  • 210 g pillecukor
  • 70 g vaj
  • 1 ek víz
  • 450 g porcukor
A piskótához:
  • 3 tojás
  • 250 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 200 g tejföl
  • 80 g vaj
  • 250 g liszt
  • 15 g sütőpor
  • 1 csipet só
A krémhez:
  • 600 ml habtejszín
  • 3 csomag habfixáló
  • 70 g porcukor
  • 150 g étcsokoládé
  • 3 púpozott ek Nutella
Elkészítés:

A fondanthoz felolvasztjuk a pillecukrot. Egy műanyag edényt vastagon kikenünk vajjal, és azt a fakanalat is alaposan bekenjük, amivel keverni fogjuk.



Az edényt a mikróba tesszük másfél percre 800 watton, fél percenként kivesszük és átkeverjük a pillecukrot.
Ha szükségesnek érezzük, tehetünk bele egy pici vizet, nekem 1 ek ment bele.


A pillecukorhoz adjuk a porcukor felét, alaposan összekeverjük. 



Vastagon bevajazott felületre öntjük, és hozzáadjuk a maradék porcukrot. Alaposan összegyúrjuk, majd tetszés szerint ételfestékkel színezzük.



A piskótához szétválasztjuk a tojásokat, majd a sárgákat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral.


Hozzáadjuk a tejfölt és a vajat, majd tovább keverjük.


Beletesszük a lisztet és a sütőport, majd alaposan összekeverjük.


A tojásfehérjét egy csipet só hozzáadásával kemény habbá verjük, majd a tésztához keverjük.


Egy tortaformát kivajazunk, majd megszórjuk zsemlemorzsával. A tepsi mérete nálam 28 cm átmérőjű volt.
A formába simítjuk a masszát, majd előmelegített, 175-180 C fokos sütőben 40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Amikor kihűlt a piskóta, megfordítjuk, hogy az alja legyen felül. Így szép egyenletes lesz majd rajta a krém.


A krémhez felverjük a habtejszínt a habfixálóval és a porcukorral. 


A csokit vízgőz felett felolvasztjuk. 5 percig hagyjuk hűlni, majd a felvert habhoz keverjük a nutellával együtt. Kb 20 percre a hűtőbe tesszük.



A piskótát 3 felé vágjuk, majd megtöltjük a krémmel. Pár órára a hűtőbe tesszük a tortát, hogy a krém kissé megszilárduljon. Én egy éjszakát hagytam állni.



A kész tortát tetszés szerint díszítjük a fondanttal.