2015. december 18., péntek

Bakonyi betyárleves

Számomra a jó leves olyan, amiben megáll a kanál. :) Ez a bakonyi betyárleves teljesen megfelel ennek a kritériumnak, ráadásul nagyon finom is. Egy szelet ropogós fehér kenyérrel mennyei fogás. :)

Bakonyi betyárleves 



Hozzávalók:

A leveshez:
  • 1 ek. sertés zsír
  • 60 g füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 tk só
  • 4 csipet bors
  • 500 g sertés comb
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 2 ek pirospaprika
  • 250 g sárgarépa 
  • 150 g fehérrépa 
  • 200 g gomba
  • 1 csokor petrezselyemzöld 
  • 2000 ml víz 
  • 200 g tejföl 
  • 1 púpozott ek liszt 
  • 1 csokor kapor
A csipetkéhez:

       • 100 g liszt
       • 1 tojás 
      • 2 csipet só 

Elkészítés: 

A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockákra vágott vöröshagymát.  Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Beletesszük a falatnyi kockára vágott sertés húst, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott paprikát és paradicsomot, majd addig pirítjuk amíg levet nem eresztenek. 

Az edényt lehúzzuk a tűzről, a leves alapot megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük kb. 300 ml hideg vízzel. 

Az edényt visszatesszük a tűzre, majd beletesszük a karikára vágott sárga- és fehérrépát. 
Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát és a csokor petrezselymet. Felöntjük a maradék vízzel, ellenőrizzük, hogy kell-e még sózni és addig főzzük amíg minden megpuhul. 

A csipetkéhez össze gyúrjuk a tojást a liszttel és a sóval, majd enyhén lisztezett felületre "csipkedjük". A levesbe tesszük, majd addig főzzük,  amíg fel nem jön a tetejére. 

A tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, majd kanalazunk hozzá a leves levéből. 
Alaposan összekeverjük, majd a leveshez adjuk. Beletesszük az apróra vágott kaprot is, majd pár percig forraljuk még. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése