Számomra
a jó leves olyan, amiben megáll a kanál. :) Ez a bakonyi
betyárleves teljesen megfelel ennek a kritériumnak, ráadásul
nagyon finom is. Egy szelet ropogós fehér kenyérrel mennyei fogás. :)
Hozzávalók:
A
leveshez:
- 1 ek. sertés zsír
- 60 g füstölt szalonna
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 tk só
- 4 csipet bors
- 500 g sertés comb
- 1 db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 2 ek pirospaprika
- 250 g sárgarépa
- 150 g fehérrépa
- 200 g gomba
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2000 ml víz
- 200 g tejföl
- 1 púpozott ek liszt
- 1 csokor kapor
A csipetkéhez:
• 100 g liszt
• 1 tojás
• 2 csipet só
Elkészítés:
A zsíron kiolvasztjuk a szalonnát, majd rátesszük az apró kockákra vágott vöröshagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Beletesszük a falatnyi kockára vágott sertés húst, majd fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott paprikát és paradicsomot, majd addig pirítjuk amíg levet nem eresztenek.
Az edényt lehúzzuk a tűzről, a leves alapot megszórjuk pirospaprikával, majd felöntjük kb. 300 ml hideg vízzel.
Az edényt visszatesszük a tűzre, majd beletesszük a karikára vágott sárga- és fehérrépát.
Alaposan összekeverjük, majd hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát és a csokor petrezselymet. Felöntjük a maradék vízzel, ellenőrizzük, hogy kell-e még sózni és addig főzzük amíg minden megpuhul.
A csipetkéhez össze gyúrjuk a tojást a liszttel és a sóval, majd enyhén lisztezett felületre "csipkedjük". A levesbe tesszük, majd addig főzzük, amíg fel nem jön a tetejére.
A tejfölben csomómentesre keverjük a lisztet, majd kanalazunk hozzá a leves levéből.
Alaposan összekeverjük, majd a leveshez adjuk. Beletesszük az apróra vágott kaprot is, majd pár percig forraljuk még.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése