2015. október 4., vasárnap

Tapicska

Ez az étel egy gyermekkori emlék számomra. Igazából egy teljesen egyszerű burgonya pogácsa, amit kiskorom óta tapicskának hív a család. 🙂 Nincs semmi konkrét magyarázat a nevére, egyszerűen csak azért hívjuk így mert lapos. 🙂 Nálunk a nagymamám készítette rendszeresen vadas mellé. Mindenki nagyon szerette, így ma már én készítem...

Tapicska

Hozzávalók:

  • 850 g burgonya (hámozott)
  • 250 g liszt
  • 1 tojás

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, majd sós vízben megfőzzük.

Burgonya nyomón áttörjük, hozzáadjuk a lisztet és a tojást, majd alaposan összegyúrjuk. Ha úgy érezzük még sózhatjuk.

Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy pohárral kiszaggatjuk.

Forró olajban arany barnára sütjük.

Szószos húsokhoz nagyon finom, de fogyasztható akár lekvárral is. A párom az utolsó darabokat nutellával megkenve tüntette el. 🙂

3 megjegyzés:

  1. Most bennem is gyerekkori emlékekeket idéztél fel... :-) Nekem is mindig a nagymamám készítette, mi krumplis poginak hívtuk és mi mindig édesen ettük. Leginkább porcukorba mártogatva, ritkábban lekvárral.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jók is ezek az emlékek... :) jól esik egy-egy étel főzésekor felidézni. Én kiskoromban nem is tudtam, hogy édesen is lehet enni, mindig húshoz sütötte Mamám. Amióta ismerem a párom, azóta tudom, hogy édesen is finom. :)
      Szép napot Neked! :)
      Üdv.: Szilvi

      Törlés
  2. Mi is édesen ettük, baracklekvárral. A neve azért lett nálunk tapicska, mert a két kéz között tapsikolva lapítjuk szét, vagyis tapicskoljuk :)

    VálaszTörlés