2015. június 9., kedd

Húsgombóc leves gazdagon

Ez a leves gyakran kerül nálunk az asztalra, mert nagyon szeretjük. Nekem személy szerint az egyik kedvencem, egy vödörrel meg tudnék enni belőle. :) Azért is kedvelem, mert elég tartalmas ahhoz, hogy ne kelljen második fogást fogyasztanunk utána. Igaz, néha azért nálunk is készül mellé valamilyen kelt tésztás süti, vagy valamilyen édes tészta étel, de önmagában is megállja a helyét.
 
Húsgombóc leves gazdagon
Hozzávalók:
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, őrölt kömény
  • olíva olaj
  • 200 g sárgarépa
  • 200 g zellergumó
  • 200 g zöldborsó
  • 1 ek.  szárított lestyán
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 kisebb paradicsom
  • 1/2 tv paprika

A gombóchoz:
  • 200 g darált hús
  • 1 tojás
  • 4 ek. zsemlemorzsa
  • 1 ek. aprított petrezselyemzöld
  • só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma

 Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát megdinszteljük az olajon. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel. Hozzáadjuk a kockára vágott zellert, répát, és borsót, majd pár percig pirítjuk. Felöntjük vízzel (én kb. 2 litert tettem bele), beletesszük egészben a paradicsomot, a paprikát és a petrezselymet. Aki szeretné, apróra vágva is teheti bele, de én a főzés végén ezeket mindig kiveszem a levesből, mert mi nem szeretjük.


A húsgombóchoz összekeverjük a darált húst a zsemlemorzsával és a tojással, majd sózzuk, borsozzuk, beletesszük a petrezselymet és a zúzott fokhagymát. A masszából falatnyi gombócokat formázunk és a leveshez adjuk.
Beletesszük a levesbe a lestyánt is, és lassú tűzön minimum 1 órát főzzük. Én mindig teszek bele a főzés végén 1 ek. cukrot is, mert nagyon jól kihozza az ízeket. Természetesen ez ízlés kérdése, el is hagyható.



Tálaláskor kínálhatunk a leveshez valamilyen apró tésztát, vagy cérna metéltet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése