2015. május 26., kedd

Tönköly bagett

Pár hete kaptam a páromtól egy bagett sütőformát. Még nem volt alkalmam kipróbálni, de ma a tettek mezejére léptem. A recept, a bagett forma dobozában volt, úgyhogy még biztosan keresgélni fogok további ötletekért, de első receptnek pont megfelelt. Biztos vagyok benne, hogy még sokszor lesz használva az én újdonsült kis sütőformám. :)
 
Tönköly bagett
Hozzávalók:

  • 400 g kenyérliszt (fehér liszt is lehet)
  • 100 g teljes kiőrlésű tönköly búza liszt
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 ek. méz
  • 2 csapott tk. só
  • 2 ek. olíva olaj
  • 0,5 dl tej
  • 3 dl víz
  • 3 ek. zabkorpa

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a mézzel elkevert langyos tejben. A kenyérlisztet átszitálva egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot is. ( A tönköly lisztet nem szitáljuk!)
Dagasztó gépben, vagy kézzel alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen kb. fél órát kelesztjük. Én általában a sütőben kelesztek kb. 30 fokon.
Amikor megkelt, 3 részre osztjuk, kicsit átgyúrjuk, hengert formázunk belőle, majd a sütőformába igazítjuk.
Éles késsel bevagdossuk a tetejét és még fél órát kelesztjük.



A sütőt előmelegítjük 250 fokra, és az aljába helyezünk egy vízzel töltött tepsit. A bagetteket lespricceljük egy kevés vízzel, majd 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirul a tetejük, akkor érdemes tenni rájuk egy darab alufóliát. Én az utolsó 10 percben már így sütöttem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése